‘Failliet, mooier wordt het niet’, de biografie van ondernemer Tessa Smits

‘Failliet, mooier wordt het niet’, de biografie van ondernemer Tessa Smits
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Boeken

Op het moment dat Tessa Smits dat ene briljante online ondernemersidee vond en begon te delen, kwam er de gewenste reactie. De investeerders stonden in de rij, de bank leende haar een vermogen en niets leek haar in de weg te staan om er een succes van te maken. Toen kwam de crisis, die bij diverse bedrijven insloeg als een bom. Ook bij Tessa Smits, die na haar studie aan Nyenrode voor zichzelf was begonnen. Met haar online start-up haalde ze vervolgens alles uit de kast om een faillissement te voorkomen. “De bank zei: ‘Wij hebben liever dat u failliet gaat’ en verdriedubbelde direct mijn aflossingen om ervoor te zorgen dat dat ook ging gebeuren.” Maar Tessa ging door. Toen ze er bijna was, ging na zeven jaar haar grootste opdrachtgever failliet en dat bleek het einde van haar strijd. Vandaag verschijnt haar boek ‘Failliet, mooier wordt het niet’ met haar ondernemersverhaal, dat eindigt met een droomleven in Zuid-Spanje.

Huis, geliefde en bedrijf verliezen
Toen Tessa Smits startte als onderneemster, had ze ambitieuze plannen. Al snel bleek de markt moeilijk te zijn en vervolgens brak de kredietcrisis uit. Om haar bedrijf overeind te houden, bedacht ze de ene na de andere oplossing. “Van websites bouwen en marketingadvies geven tot werken als interimmer, ik heb alles gedaan om mijn bedrijf in leven te houden”, vertelt Tessa. Net voor de eindstreep ging haar grootste klant failliet. Dat wat deze onderneemster probeerde te voorkomen gebeurde toch: ze eindigde bij de rechter om faillissement aan te vragen. Tijdens het gehele proces liep haar relatie op de klippen. Hierna verloor ze alles wat ze materieel bezat en kwam ze op straat te staan. Tessa Smits: “Ik vind dat het boek, ondanks alle ellende van failliet gaan, zowel een hilarisch als inspirerend ondernemersverhaal is geworden. Met tenenkrommende gesprekken bij de bank, bizarre ontmoetingen met investeerders en een ex die mee blijft helpen met aflossen. En uiteindelijk natuurlijk ook alle ‘juicy' details van een ondernemer die failliet gaat.”

Vinden van haar droomleven
Het vrije leven, een leven zonder zorgen, waarin je onbekommerd je hart kunt volgen en doen waar je het gelukkigst van wordt. Dat droomleven, dacht Tessa Smits altijd, is alleen maar haalbaar als je heel veel geld hebt. Daarom startte zij een onderneming en werkte zij dag en nacht om dat te realiseren. Nooit had ze verwacht dat ze, juist op het moment waarop ze alles had verloren, de vrijheid zou vinden waar ze altijd zo naar verlangde. Ze woont nu samen met familie in Zuid-Spanje in een authentieke Spaanse finca (boerderij) tussen de olijfbomen en bergen.

Tessa Smits: oprichtster van een online start-up die bij aanvang een aantal investeerders vond en die door de kredietcrisis en het failliet gaan van haar grootste opdrachtgever zélf failliet ging. Ze vond haar geluk en woont nu met familie in Zuid-Spanje. Meer informatie: www.faillietmooierwordthetniet.nl