Facebook lanceert nieuwslezer app

Facebook lanceert nieuwslezer app
6 jaar geleden
Gepost in Marketing

Facebook brengt volgende week de app ‘Paper’ uit die het lezen van en schrijven voor de nieuwsfeed aangenamer maakt. Volgens Amerikaanse experts zou de app weleens het eind van Facebook zoals we het kennen kunnen betekenen.

Paper heeft veel weg van bijvoorbeeld Flipboard en Zite, sites waarop je nieuws kunt lezen. De gebruiker bladert op zijn telefoon of tablet door nieuwsberichten en foto’s heen zonder vrijwel enige afleiding van de inhoud. Er zijn amper andere interface-elementen te zien en het is makkelijker om content met anderen te delen. Gebruikers kunnen de opmaak van Paper naar eigen smaak bepalen met gebruik van verschillende sjablonen. De opmaak, die rustig is met veel wit tinten en mooie fotografie, legt de nadruk op ‘storytelling’. De app lijkt daarmee in te spelen op de populaire (marketing) trend van het verhalen delen, lezen en vertellen.

Het grote verschil met andere nieuwslezer apps is dat je nieuwsberichten fullscreen kunt gaan lezen en dat anderen geen links kunnen delen op Paper. Het is eigenlijk even een online ‘rustig’ plekje opzoeken in de hectiek van al het social media geweld op de reguliere site. Je bladert makkelijk door de nieuwsberichten heen die Facebook in eerste instantie uit je eigen nieuwsfeed filtert en waarbij je zelf toevoegingen kunt doen vanuit allerlei categorieën zoals fotografie, sport, eten, wetenschap en design. Facebook doet daarbij de belofte dat het niet alleen de grote media sites zal raadplegen maar voor zijn nieuwsfeed ook zal putten uit het aanbod van ‘opkomende stemmen.’

Geruchten over een Facebook nieuwslezer app doen al jaren de ronde, maar nu dat het bewaarheid lijkt te worden zou het de Facebook app zoals we die kennen, weleens voorgoed kunnen veranderen. Expert vrezen dat die overbodig wordt omdat, anders dan bij andere Facebook apps zoals Messenger en Camera, je direct vanuit Paper op Facebook kunt posten. De alternatieve interface op Facebook verschijnt maandag in de Amerikaanse App Store voor iPhone en iPad. Paper is het eerste product van Facebook Creative Labs, een afdeling die zich bezighoudt met het ontwerpen van interfaces op de profielensite en waar we de komende tijd nog verschillende vernieuwende apps zullen kunnen verwachten.