Facebook is misschien wel op zoek naar jou!

Facebook is misschien wel op zoek naar jou!
5 jaar geleden
Gepost in Tech

Hey schrijftalent! Ja jij ja! Facebook is opzoek naar jou! Of nou, waarschijnlijk dan. Misschien loop ik iets te hard van stapel met deze uitspraak, maar Facebook zou op zoek zijn naar redacteuren die de content voor hun nieuwe, nog niet verschenen nieuwsapp willen gaan verzorgen. Een gloednieuwe app die de potentie heeft om de huidige Facebook-app te laten verdrinken alsof-ie nooit heeft bestaan.

Maak kennis met Facebook Paper. Een Facebook-app die vooral om nieuws draait en dat speciaal – op basis van eigen persoonlijke voorkeuren – voor jou uitzoekt. Een mix van nieuws, statusupdates, Instagram-foto's en alle benodigde sociale content die jij als wetenswaardig ervaart. Dames en heren, maak kennis met: Facebook Paper.

Het verrassende aan de app, die door sommigen als een soort van Flipboard-kloon wordt bestempeld, is natuurlijk dat de ‘newsfeed’ van de applicatie door mensen wordt gevuld en bepaald. Dit in tegenstelling tot de newsfeed van Facebook zelf, die door een ingewikkeld algoritme wordt ingericht naar de behoeftes van de eindgebruiker. Dit algoritme kwam Facebook echter de laatste tijd op heel wat kritiek te staan, omdat het erg selectief zou zijn met welke berichten van vrienden nu wel getoond worden en welke niet. Dit alles zou volgens critici met opzet zou zijn geïnitieerd, zodat Facebook-gebruikers besluiten geld te betalen om een bepaald bericht te kunnen promoten onder vrienden en familie.

Maar terug naar Paper. Facebook Paper is sinds gisteren officieel te downloaden, maar Facebook heeft ervoor gekozen om de app alleen voor iOS-gebruikers in de Verenigde Staten beschikbaar te stellen. Dit kan een slimme zet zijn. Facebook kan hierdoor genoeg feedback ontvangen om te bepalen of de dienst internationaal gezien interessant is.

De redacteuren waar Facebook nu hard naar op zoek zijn, zullen uit een select aantal bronnen nieuws kiezen dat past bij een breed scala aan onderwerpen. Uiteindelijk moet er een interessante mix van 'best stories' ontstaan. Niet alleen nieuwsberichten, maar ook statusupdates van Facebook-vrienden en foto's van Instagram-vrienden zullen in de app worden getoond. Volgens de huidige geruchten kunnen de redacteuren enkel nieuws in de app plaatsen als dat door de nieuwsbron zelf eerder op Facebook is geplaatst. Mocht de Telegraaf bijvoorbeeld een scoop hebben over Willem-Alexander en dat zelf nog niet op Facebook hebben gezet, dan zal dat nieuws ook niet in de app verschijnen.

Facebook helpt met het 'delen van dingen'

De app wordt vrijwel zeker een standalone-app en wordt dus niet in de bestaande applicatie van Facebook ingebouwd. Hiermee breidt het sociale netwerk van Mark Zuckerberg wel het aantal standalone-apps uit. Naast Facebook, zijn ook de apps Instagram en Messenger los te installeren op de smartphone of tablet. Eerder dit jaar zei Zuckerberg al dat hij verwacht in de toekomst meer 'van dit soort diensten te ontwikkelen, waarmee we mensen kunnen helpen met het delen van dingen'.