Evenement organiseren? Zo zorg je voor veiligheid

Evenement organiseren? Zo zorg je voor veiligheid
5 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Er zijn in Nederland allerlei verschillende soorten evenementen die worden georganiseerd. Het kan hierbij zowel gaan om grote evenementen waar tienduizenden mensen op af komen, als om evenementen met enkele honderden bezoekers. Er zit dus veel verschil tussen evenementen. Toch zijn bij het organiseren van deze evenementen veelal dezelfde dingen van belang. Uiteraard is niet alles hetzelfde, maar toch zijn in basis dezelfde dingen belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld bij alle evenementen van belang dat er voldoende maatregelen worden genomen voor de veiligheid van de bezoekers.

Veiligheid is van groot belang

Veiligheid is erg belangrijk wanneer je een evenement gaat organiseren. Je wilt immers voorkomen dat er ongelukken gebeuren met de bezoekers van het evenement. Daarom moet je van tevoren goed nadenken over hoe jij het evenement zo veilig mogelijk gaat maken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je jouw festival veiliger wilt maken. Niet ieder evenement is op dezelfde manier beveiligd. Zo is het bijvoorbeeld heel anders om een festival waar duizend bezoekers komen te beveiligen dan om een festival waar vijftienduizend bezoekers komen te beveiligen. Daarom is het van belang om goed na te denken over op wat voor manier je jouw evenement het best kunt beveiligen. Dit is een van de lastigste dingen aan het organiseren van een evenement. Hoe goed de beveiliging is, is namelijk moeilijk te meten. Je weet pas of je evenement goed beveiligd is na afloop van het evenement.


Personeel inschakelen

Om een evenement veilig te houden is het van belang om het juiste personeel te hebben voor de beveiliging. Je moet er voor zorgen dat het personeel wat jouw evenement gaat beveiligen goed weten wat ze aan het doen zijn. De mensen die als beveiliger werken moeten uiteraard al ervaring hebben als beveiliger. Op die manier weet je zeker dat alle beveiligers van jouw evenement goed weten wat ze moeten doen wanneer zij bijvoorbeeld in een dreigende situatie komen. Dat is erg belangrijk aangezien je nooit weet wat er kan gebeuren bij een evenement. Je moet je altijd voorbereiden op het ergste. Zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan. Het is niet erg om te veel te investeren in de beveiliging van je evenement. Je kunt hier beter te veel dan te weinig in investeren.


Veiligheid van je personeel

Naast de veiligheid van je bezoekers, moet je ook de veiligheid van je personeel kunnen garanderen. Vooral de mensen die als beveiliger werken kunnen krijgen regelmatig te maken met een dreigende situatie. Dat kan erg vervelend zijn voor de beveiliger in kwestie. Je staat dan alleen tegen een grote groep mensen. Het is dan onmogelijk om nog contact op te nemen met je collega’s. Daarom kan een persoonlijk alarm erg nuttig zijn voor deze mensen. Met dit alarm kan iemand te allen tijde om hulp vragen. Door op de noodknop te drukken worden alle collega’s gewaarschuwd. Op die manier kan iemand die in een dreigende situatie terecht is gekomen eenvoudig om hulp vragen.