Energielabel bedrijfspand: dit zijn de voordelen!

19 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Wellicht heb je al weleens gehoord van een energielabel bedrijfspand. Sinds 2015 is het voor de meeste bedrijfspanden verplicht om bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand een geldig energielabel te overleggen, maar daarnaast heeft een energielabel voor je bedrijfspand ook verschillende voordelen. Welke voordelen dit zijn lees je hier.

Positief effect op de prijs

Met een energielabel kun je aantonen hoe energiezuinig bedrijfspand is. Wanneer je dit bij het verhuren of verkopen kunt overleggen, geeft je de huurders of kopers informatie over het energieverbruik. Tegenwoordig wordt er bij het zoeken naar een bedrijfspand steeds meer aandacht besteed aan het energieverbruik van een pand. Als je een energielabel A hebt, dan zal dit een gunstig effect hebben op de verhuur- of verkoopprijs van het pand. Heb je een energielabel G, dan kan dit een negatief effect hebben op de verhuur- of verkoopprijs van het pand.

Doe je voordeel met een slecht energielabel

Als je een energielabel hebt laten opstellen dan ben je wellicht niet tevreden met de uitkomst hiervan. Toch kun je hier ook de positieve kant van inzien. Een energielabel wordt namelijk altijd afgegeven in combinatie met een energieadviesrapport. Behalve een toelichting op het huidige energielabel vind je hierin ook informatie over hoe je je energielabel kunt verbeteren. Je hoeft dus niet zelf op onderzoek uit wat je kunt verbeteren, maar je kunt meteen aan de slag.

Uit een energieadviesrapport kunnen verschillende adviezen voortvloeien. Soms kunnen dit vrij simpele oplossingen zijn zoals kiezen voor energiezuinige verlichting, zonwering of isoleren. Wat duurdere maar ook goede oplossingen zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp, een Hr-ketel of HR++-glas. Het ene advies zal ook sneller leiden tot een beter energielabel dan het andere. Uiteindelijk kies jij wat er bij je past. Wil je energieadvies op maat? Schakel Bedrijfsenergielabels in voor deskundig advies van een gecertificeerd adviesbureau.

Tweevoudig besparen

Hoewel het energiezuiniger maken van je bedrijfspand in eerste instantie een investering vraagt, zul je er op de langere termijn positieve effecten van ondervinden. Door je pand energiezuiniger te maken bespaar je uiteindelijk op je energie en doordat je op je energie bespaard, bespaar je ook in de kosten voor de energie.