Elke crisis biedt kansen

Elke crisis biedt kansen
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Je hebt een geweldig idee en een fantastisch businessplan. En nu? Opeen is het crisis en vraag je je af of je als ondernemer nog wel kans van slagen hebt. Wees gerust. Vele succesvolle bedrijven zijn juist gestart in tijden van crisis. Moeilijke tijden brengen creativiteit naar boven en luiden vaak een omslag in naar een nieuw tijdperk waar nieuwe concepten voor nodig zijn. Het omzetten van een idee naar een winstgevend bedrijf is een flinke uitdaging voor de gemiddelde starter. Zorg voor een scherpe focus en duidelijke doelstellingen, zodat je niet teveel afgeleid wordt door alle randzaken die bij een eigen bedrijf komen kijken. Hieronder vind je een aantal tips om de kans op een succesvolle start te vergroten.

Investeer in je product
Als jonge ondernemer meet je je al snel met vrienden en met bedrijven om je heen. Een mooi kantoor, een leaseauto, personeel en een leuk salaris. Het is verleidelijk om een deel van je startkapitaal te besteden aan een goede infrastructuur, maar dat is waar veel starters de mist in gaan. Alle kosten moeten uiteindelijk uit de bedrijfsvoering betaald worden, dus idealiter zorg je eerst voor een product dat aanslaat zodat je een inkomstenbron creëert. Hoe sneller je een minimum viable product hebt, hoe sneller je kan testen. Wees erop voorbereid dat jouw oorspronkelijke idee nog aanpassingen zal vereisen om perfect aan te sluiten bij de doelgroep.

Wees flexibel en schaalbaar
Als startend bedrijf heb je nog geen vaste basis. Vaak duurt het even voor de groei op gang komt, maar het kan ook heel snel gaan. Ook met het oog op de kosten is het daarom wenselijk om een flexibele en schaalbare infrastructuur te creëren. Ga bij jezelf na wat de hoogste kosten zijn die niet direct bijdragen aan de ontwikkeling van jouw product of dienst en probeer die zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld kantoorkosten: in plaats van eigen kantoor te huren kan je ook een flexibel kantoor huren of een werkplek in een coworking. Bij een coworking kantoor kan je veelal gebruik maken van internet, printers, vergaderlocaties en een receptie. Ook alle kleine kosten bij elkaar kunnen flink oplopen en daarom is een goed cashflow beleid noodzakelijk. Denk aan een printer of een koffiemachine. In plaats van een duur apparaat aan te schaffen kan je ook leasen, zoals bij Gio Coffee. Dan is veelal meteen het onderhoud geregeld!

Alleen noodzakelijk personeel
Heb je voor jouw idee direct personeel nodig, bijvoorbeeld specialisten op een bepaald vakgebied? Overweeg dan eerst met freelancers te werken of schakel een uitzendbureau in. Mensen aannemen brengt namelijk een hoop verplichtingen met zich mee en beperkt de flexibiliteit. Als jouw product eenmaal werkt en je een aantal vaste klanten binnengehaald hebt, is het risico beter te overzien. Heb je wel vanaf de start vaste werknemers nodig, probeer dan een beperkt maar fair salaris te betalen met opslagen als het bedrijf haar doelstellingen haalt. Dan hebben allen hetzelfde doel en is de kans op succes groter!

Kortom, focus je als startend ondernemer vooral op je product en zorg dat je omzet gaat genereren. Tot die tijd is het verstandig flexibel te opereren met lage kosten. Heb vertrouwen in jouw idee en dan komt het succes vanzelf!