Eigen onderneming starten met een beperking

Eigen onderneming starten met een beperking
9 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Je komt niet meer in aanmerking voor een baan, je beperkingen zijn te groot of risicovol voor bedrijven om jou een baan te geven. Helaas maar waar! Teveel bedrijven willen niet de lasten mee kunnen dragen die jij hebt, ondanks jouw potentieel. Dan kun je nog altijd denken aan een eigen onderneming.

Potentieel

Je heb genoeg ervaring om te weten hoe jij je werk kan doen binnen een bedrijf, vooral wanneer je een hoger niveau kent waar je ook nog eens bekend bent met het reilen en zeilen van managing tot bedrijfseconomische zaken. Met deze basis is het dan ook een goede reden om te kijken of je voor jezelf kan beginnen.

Mocht je de ervaring niet hebben inzake het runnen of managen van een bedrijf dan kun je jezelf dit alsnog aanleren. Er zijn voldoende hulpmiddelen die jou hierbij kunnen ondersteunen.

Wat ga je doen

Om te beginnen zit je met jouw arbeidsbeperking. Hierbij kan het UWV helpen door eerst in overleg te gaan met een arbeidsdeskundige. Het tweede spoor traject dat je hiermee ingaat helpt te bepalen in hoeverre je geschikt bent voor werken ergens anders of als starten met je eigen onderneming.

Hierin wordt bepaald of je in aanmerking kan komen voor een starterskrediet of vergoedingen die een aanvulling mogen zijn of de huidige WAO, WIA of Wajong. Daarnaast bepaal je ook de arbeidsintensiteit in afstemming met de arbeidsbeperking.

Ondernemingsplan opstellen

Voor het starten van een eigen onderneming, met een arbeidsbeperking, controleer je eerst of het een kans van slagen heeft. Het opstellen van een ondernemingsplan is dan ook de eerste stap in de ontwikkeling naar een eigen bedrijf.

Financiering regelen

Naar aanleiding van jouw ondernemingsplan kan een bank bepalen of jij krediet krijgt om de onderneming te starten. Gelukkig betekent dit niet dat jouw onderneming geen financiering kan krijgen mochten banken afwijzend zijn.

Qredits helpt startende ondernemingen in hun financiering wanneer dit niet lukt bij banken. Zij helpen jouw starten van begin tot eind met financiële kredietverstrekking alsook coaching in ondernemersvaardigheden.

Het UWV geeft zelf ook mogelijkheden tot financiële middelen die helpen een zelfstandig bedrijf te starten mocht het niet lukken ergens anders. Hierbij kun je gebruik maken van de volgende financieringsmethoden:

Starterskrediet
Mocht het niet lukken om een lening via de bank te krijgen dan kan het UWV helpen met een starterskrediet. Het geleende bedrag mag niet meer dan € 36.155,- zijn. De terugbetaling moet geschieden binnen 10 jaar met een rente van 8%. De Normbedragen Voorziening bepaald hoe hoog de lening mag zijn.

Voorbereidingskrediet
Het Voorbereidingskrediet gaat gelijk op met de aanvraag van de starterskrediet, Het verschil is dat bij het Voorbereidingskrediet de opstartkosten gedeclareerd kunnen worden. Mocht het Starterskrediet worden afgewezen of je trekt zelf de aanvraag hiervoor in, dan moet je gedeclareerde kosten terugbetalen. Dit mag over een periode van maximaal 10 jaar met 8% rente.

Onderneming registreren
Nu alles rond is kun je jouw onderneming aanmelden bij de KvK en de Belastingdienst. Vanaf nu ben je eigen baas, maar er is nog meer mogelijk. Je kunt nu bijvoorbeeld nog een Startersaftrek aanvragen.

De Startersaftrek helpt beginnende ondernemers om belastingtechnisch voordeel te halen uit de startperiode. Je krijgt hiermee belastingaftrek als startende ondernemer. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden zoals: je moet als ondernemer voor de inkomstenbelasting ingeschreven staan, en je moet minstens 800 uur per jaar besteden aan de onderneming.

Toekomst

Voor de rest heb je nog steeds de verplichting die gelden bij een WAO, WIA of Wajong uitkering. En onthoudt ook dat op den duur je hier steeds minder gebruik van kunt maken mocht je onderneming een blijvend succes zijn. Je zorgt immers vanaf nu zelf voor een eigen inkomen.

Uiteindelijk hang alles af van jouw gesprekken met de arbeidsdeskundige. En ook hier zul je in gesprek mee blijven tot het moment komt dat je geen uitkering meer nodig hebt.