Eigen bedrijf: Modellist-ID

Eigen bedrijf: Modellist-ID
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 jaar geleden
Gepost in Startups

Steeds vaker zijn studenten het zat voor een baas te werken, of ze gaan tijdens hun studie een extra uitdaging aan. Ze besluiten zichzelf in het diepe te gooien en een eigen bedrijf te beginnen. Studenten.net spreekt met deze studerende ondernemers. In deze aflevering: Celine van Modellist-ID, een community voor (inter)nationale fashionmodellen.

Wat voor bedrijf is Modellist-ID?
"Modellist-ID is een tweeledige site. Enerzijds is het een gesloten community website voor internationale fashionmodellen, anderzijds een publieke site voor bezoekers die interesse hebben in de levensstijl van deze globetrotters.
"De gebruikers kunnen een account aanmaken en in het afgeschermde gedeelte van website met elkaar communiceren. Op deze manier worden jonge modellen geholpen om hun weg te vinden in de industrie. Via geolocatie kunnen de leden elkaar vinden en eventueel met elkaar afspreken. Daarnaast krijgen leden aantrekkelijke kortingenen aanbiedingen, speciaal bedoeld voor het modellenleven."

Wat studeer je?
"Ik studeer International Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam. Het is de Engelse variant van Bedrijfskunde."

Is het bedrijf ontstaan vanuit deze studie?
"Het bedrijf is eigenlijk ontstaan nét voor mijn studietijd, aan de hand van m'n modellencarrière. Voor mijn studie heb ik een aantal jaren fulltime gewerkt als model, waardoor ik veel moest reizen. Gedurende mijn reizen ben ik erachter gekomen dat een website als deze nog ontbrak."

Hoe is het begonnen?
"Het idee is ontstaan toen ik voor werk vanuit Parijs naar Sydney moest en ik op jonge leeftijd in het grote Australië terechtkwam. Ik kende niemand en had geen idee of er ook collega`s van mij in Sydney aanwezig waren. Pas drie weken later liep ik toevallig een bevriende collega van me tegen het lijf die op dat moment ook in Sydney aan het werk was. Ik vond dat hier iets mee gedaan moest worden. Toch heeft het wel even geduurd voordat de site perfect was en ik de juiste partners gevonden had.

Hebben jullie een startkapitaal nodig gehad?
"Tot op heden hebben we (ikzelf en twee partners) alles zelf kunnen financieren."

Verdienen jullie er al (goed) aan?
"We verdienen nog niet veel met de website. De enige bron van inkomsten is op dit moment onze webshops en de banners die we op de site plaatsen. We zijn echter wel bezig met leuke samenwerkingen die in de toekomst wat op zouden kunnen leveren.
"Verdienen is nooit de insteek van het starten van de community geweest. De eerste én belangrijkste motivatie is het helpen van leden door het leveren van diensten, adviezen, een platform, tips en kortingen. Natuurlijk is het fijn dat we nu iets kunnen verdienen, al is het alleen maar om onze dagelijkse inspanningen te kunnen ondersteunen. Het doel is wel te allen tijde dat de community er beter van wordt. Met onze toekomstige plannen is dit ook zeker het geval."

Hoe combineer je studeren en ondernemen?
"Het blijft lastig, maar het is een kwestie van plannen en je moet discipline hebben. Doorzetten en overuren maken is een vereiste, maar dan heb je ook wat."

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?
"Ons streven is om internationaal de grootste en meest gerespecteerde community in de modellenwereld te worden. Daarnaast willen de 'place to be' worden voor inside tips. Doordat de leden van de community zoveel reizen kunnen ze bezoekers op de hoogte stellen van bijvoorbeeld de meest bijzondere plekken op deze aardbol, de nieuwste trends of van de beste beautygeheimen. Daarnaast willen we de talenten van de leden door middel van de website onder de aandacht brengen. Dat laatste is nu al mogelijk."

Wat is je advies aan studenten die een eigen bedrijf willen starten?
"Zorg dat je een heldere visie voor ogen hebt en blijf focussen. De rest komt dan vanzelf, omdat je weet wat je wilt bereiken. Het kan soms wel zwaar zijn en daarom is doorzetten ook een belangrijke factor. Tot slot heb je nog een vleugje risico nemen nodig, want wie niet waagt, wie niet wint. Niet bang zijn dus, gewoon doen!"