Een zakelijke kredietkaart is onmisbaar als ondernemer

Een zakelijke kredietkaart is onmisbaar als ondernemer
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Met een creditcard betalen is in België heel gebruikelijk, vooral als het gaat om online aankopen. Een creditcard (kredietkaart in het Belgisch) is een kaart die voor bijna elke aankoop gebruikt kan worden. Vaak heb je als ondernemer een zakelijke bankrekening. Dit is zeker van belang zodat de financiën van het bedrijf en privé gescheiden blijven. Hetzelfde geldt voor de aankopen met een creditcard. Zeker bij dure aankopen als kantoorartikelen, promotiemateriaal of zakelijk tanken is een zakelijke kredietkaart noodzakelijk. In dit artikel leg ik uit waarom de aanschaf van een zakelijke creditcard zo handig is als ondernemer.

Welke kaart is geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende creditcardmaatschappijen die diverse soorten zakelijke kredietkaarten aanbieden zoals Visa, MasterCard, American Express Beobank. Bij de aanschaf van een kredietkaart is het een goed idee om na te gaan wat voor aankopen je ermee wil gaan doen. Ben je van plan om vaak geld uit te geven aan advertenties op LinkedIn en Facebook? Of ga je de kaart voornamelijk gebruiken voor zakenreizen en dure aankopen? De kredietkaart van MasterCard is bijvoorbeeld erg handig voor zakenreizen omdat er een reisverzekering, vluchtvertragingsverzekering en bagageverzekering bij zit. Een andere handige kaart is de American Express Business Green Card, bij deze kaart is er geen limiet op de dagbesteding. Dit geeft meer vrijheid en stelt je in staat om op één dag veel te kopen. Voor meer informatie over het uitzoeken en vergelijken van verschillende kredietkaarten, bezoek deze website.

Gescheiden aankopen

Als particulier heb je vaak een creditcard zodat je verzekerd bent dat je overal ter wereld een aankoop kan doen. Als ondernemer wil je natuurlijk hetzelfde. Maar het is niet zo handig om privé aankopen en zakelijke aankopen via dezelfde kredietkaart te doen. Aan het eind van het jaar kan dit voor verwarring zorgen omdat het niet meer duidelijk was welke aankoop voor het bedrijf was bedoeld en voor jezelf. Voor administratieve redenen is het scheiden van de aankopen zeer handig.

Verzekerd kopen

Als ondernemer is het fijn als je zo min mogelijk risico loopt bij het doen van grote aankopen. Stel je voor je koopt voor meer dan €5.000,- producten in en er gaat was mis waardoor je, de producten niet krijgt en niet verzekerd bent. Dan ben je in één klap een grote investering kwijt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is één van de redenen om een zakelijke creditcard aan te schaffen is omdat de aankopen dan verzekerd zijn. Vrijwel bij elke soort kaart zit een diefstal, schade of verliesverzekering. Dit is erg fijn als je als ondernemer computers, telefoons of meubels koopt voor het kantoor.

Belastingtechnisch

Een derde reden is dat het belastingtechnisch beter is om de privé en zakelijke aankopen gescheiden te houden. Op deze manier heb je in één keer een overzicht van welke uitgaven er zijn gemaakt met de zakelijke kaart als het eenmaal tijd is om de belastingaangifte door te geven. Daarnaast zitten er ook een aantal fiscale voordelen aan verbonden namelijk: de teruggave van de betaalde btw over zakelijke aankopen.

Medewerkers

In sommige gevallen kan het voorkomen dat één van de medewerkers een keer een aankoop moet doen voor het bedrijf. Dan wil je natuurlijk liever niet dat dit gedaan wordt met je privé creditcard of dat de medewerker het voorschiet. Sommige creditcardmaatschappijen bieden zelfs extra pasjes aan voor medewerkers. Dit kan erg handig zijn als een medewerker verantwoordelijk is voor de inkoop.