Een vliegende start? Lees deze startersguide voor ondernemers

Een vliegende start? Lees deze startersguide voor ondernemers

Je hebt een idee, een briljant, uniek idee. En nu? Het is aan jou om te bepalen wat je ermee doet. Ga je ermee aan de slag of laat je de kans op je eigen onderneming aan je voorbij gaan? Een eigen bedrijf starten, dat is niet iets wat je even doet. Je moet aan veel verschillende onderdelen denken. Hoe je ervoor zorgt dat je bedrijf een vliegende start maakt?

Al het begin is moeilijk, maar met deze tips en tricks van Drukbedrijf.nl komt je eigen onderneming al dichterbij!

1. Kies rechtsvorm die bij je past
Ga je voor een BV of een VOF? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden voor het bepalen van je rechtsvorm. Waar je vroeger alleen nog kiezen uit de traditionele rechtsvormen, heb je nu de keuze uit ruim tien soorten. Uiteraard is niet elke rechtsvorm geschikt voor het type bedrijf dat je wilt oprichten.

Dat hang af van het aantal oprichters of bijvoorbeeld je winstoogmerk. Lees je goed in over de verschillende rechtsvormen en bepaal welke vorm het beste bij je past.

2. Leg je bedrijfsnaam vast
Het kan zijn dat de naam van je bedrijf betrekking heeft op je product, dienst of beleving. Dan wil je niet je concurrenten dezelfde naam hiervoor kunnen gebruiken.

Je bedrijfsnaam en andere merken kun je laten vastleggen. Let daarbij ook op de omschrijving van je waren en/of diensten. Naast je naam kun je ook beeldmerken laten vastleggen. Doe dit vooral als je denkt dat jouw onderneming veel gekopieerd kan gaan worden. Dat scheelt je een hele boel administratieve rompslomp later.

3. Kies een goede domeinnaam
Je domeinnaam kan anders zijn dan je bedrijfsnaam. Kies je domeinnaam zorgvuldig uit en leg deze direct vast.

Soms is een domein al bezet. Dan kan het de moeite waard zijn om deze over te nemen tegen betaling. Bepaal voor je zelf de waarde van een domein of ga op zoek naar een andere naam. Dit kun je daarom al doen voordat je daadwerkelijk aan slag gaat met ondernemen.

4. Zorg voor een waterdicht businessmodel
Dit is natuurlijk vanzelfsprekend maar vroeg of laat ga je een keer onderuit. En waarschijnlijk nog wel vaker. Gelukkig zijn dat allemaal leermomenten. Om te voorkomen dat de klap te hard is, kun je hier het beste op voorbereid zijn. Voorbereiding is immers het halve werk.

Bedenk daarom verschillende scenario’s die je kunt gebruiken wanneer je in een moeilijk traject terechtkomt. De business loopt gewoon door waardoor je niet te veel tijd wilt besteden aan problemen die op je pad komen.

5. Inschrijving KvK
De Kamer van Koophandel is onmisbaar als startende ondernemer. Zij kunnen je voorzien van informatie en hulp bieden als je die nodig hebt. Bovendien is het verplicht om je in te schrijven in de KVK als je een onderneming bent met een winstoogmerk.
Er zijn verschillende criteria verbonden aan de bepaling van ondernemingen en rechtspersonen. Kijk hiervoor op de website van de Kamer van Koophandel.

6. Locatie
Vanaf waar ga je werken? Een zolderkamer is leuk en prima om je eerste ideeen uit te werken. Maar er komt een moment dat de zolderkamer niet professioneel meer overkomt. Het huren van een kantoor is in het begin vaak niet haalbaar. Sowieso moeten kosten natuurlijk opwegen tegen de baten en dat is in het begin altijd lastig.