Een horecaonderneming starten? Let hier op!

Een horecaonderneming starten? Let hier op!
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Wanneer je overweegt een horecagelegenheid op te starten, zijn er verschillende zaken om vooraf rekening mee te houden. Hoe zorg je dat klanten je restaurant of café straks weten te vinden? Op welke manier kom je aan geschoold, maar relatief goedkoop personeel? Enzovoorts. Daarbij moet je horecagelegenheid straks op professionele wijze worden ingericht. Hierbij wil je een personeelsruimte, moet er voldoende werkruimte in de keuken zijn, enzovoorts. In dit artikel vertellen we je meer over deze aspecten. Begin altijd van tevoren met het uitdenken van je plannen.

Een geschikt pand vinden

Een horecagelegenheid is natuurlijk niks zonder een pand. Een geschikt pand vinden is niet zo eenvoudig als het lijkt. De eerste stap is het vaststellen van je budget. Hierbij moet je uiteraard een keuze maken tussen het kopen of huren van een pand. Beide hebben voordelen. Wanneer de resultaten toch niet als verwacht zijn is het gemakkelijker om de huur op te zeggen dan het pand te verkopen. Zo kan je er ook voor kiezen om een pand te huren en hem later te kopen als dit mogelijk is.


Vervolgens moet je een strategische locatie vinden voor je horecagelegenheid. In de stad heb je altijd meer voorbijgangers die jouw horecabedrijf binnenstappen dan op een afgelegen locatie. Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de ruimte die je nodig hebt. Dit is ook afhankelijk van wat voor bedrijf je wil starten. Bij een restaurant heb je doorgaans meer ruimte nodig dan bij een café. Een pand waar je eventueel meer ruimte kan creëren door een verbouwing is natuurlijk extra aantrekkelijk. Zo kan je klein beginnen en wanneer je meer ruimte hebt bouw je uit. Tevens blijven de kosten lager bij een kleiner pand. Denk dus van tevoren goed na wat je nodig hebt en wat je verwacht omtrent bezoekers.

Passend interieur voor je horecagelegenheid samenstellen

Allereerst is het bij het opstarten van een horecabedrijf belangrijk om een indeling voor je pand te maken. Kies je enkel voor losse tafels, of wil je dit combineren met een bar? Wil je naast de tafels wellicht ook een pooltafel of een tafelvoetbaltafel? Enzovoorts. Bekijk de inrichting mogelijkheden op diverse websites. Zo doe je inspiratie op voor je eigen horecagelegenheid. Ook kan het interessant zijn om een bezoek te brengen aan andere horecagelegenheden. Hoe hebben zij bepaalde ruimtes ingericht? Op welke manier onderscheiden zij zich van anderen? Hoe komt het dat een ruimte zo gezellig is? Enzovoorts.


Personeel aannemen en marketingcampagnes opstarten

Nadat je horecagelegenheid is ingericht, kan begonnen worden met het werven van personeel en het aantrekken van bezoekers. Neem niet direct te veel personeel aan! Dit zorgt voor onnodig hoge kosten. Het kan interessant zijn om voor studenten te kiezen. Studenten zijn niet alleen relatief goedkoop. Ze zijn ook flexibel in te zetten! Zo kun je voor extra personeel kiezen, op de dagen dat je veel mensen verwacht. Zonder dat je direct vastzit aan langdurige contracten. Iets wat vaak wel het geval is wanneer je voor volwassenen kiest. Op internet lees je meer over het aannemen van je eerste personeelsleden.