Een eigen zaak: wel of niet verzekeren?

Een eigen zaak: wel of niet verzekeren?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Tips

Na jarenlang in loondienst voor een baas te hebben gewerkt, ga je eindelijk voor jezelf beginnen. Iets waar natuurlijk veel bij komt kijken, zoals het afsluiten van verzekeringen. Veel startende ondernemers hebben hier moeite mee, zeker omdat verzekeren direct een kostenpost met zich meebrengt. En dat terwijl je nog moet beginnen met je bedrijf!

Waarom verzekeren?

Een verzekering sluit je af om bepaalde risico’s af te dekken waarvan je van te voren niet weet of en wanneer ze je zullen overkomen. Wat veel ondernemers vaak vergeten, is dat ze zowel bedrijfsmatig als persoonlijk risico’s lopen. Denk bijvoorbeeld aan brand, inbraak, uitval van personeel door ziekte of problemen met je eigen gezondheid. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Je hebt bij een eigen zaak vaak niet de voordelen die je bij een werkgever hebt zoals pensioenopbouw en loondoorbetaling bij ziekte. De overheid regelt dit niet voor je. Je bent dus zelf aan zet om je inkomensrisico’s af te dekken.

Aan welke verzekeringen moet je denken?

Om het startende ondernemers gemakkelijk te maken, zet ik hierbij de belangrijkste verzekeringen kort op een rij.

1. Ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een ziektekostenverzekering is voor ondernemers in Nederland verplicht. Maar let op: deze verzekering keert geen loon uit bij ziekte.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering geeft jou recht op een vervangend inkomen wanneer je zelf ziek of arbeidsongeschikt raakt. Deze verzekering lijkt relatief duur en is niet verplicht, waardoor veel ondernemers deze verzekering niet afsluiten. Toch doe je er verstandig aan een dergelijke verzekering af te sluiten. Better safe than sorry, zeg ik altijd maar.

3. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering

Stel dat er schade aan zaken of personen ontstaat tijdens het uitoefenen van je bedrijfswerkzaamheden, dan keert je particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar niet uit. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen wel. Omdat je bij een eenmanszaak en een vennootschap onder firma aansprakelijk bent met je privé vermogen, raad ik ook een aansprakelijkheidsverzekering aan. Je wilt tenslotte geen onnodige persoonlijke financiële risico’s lopen.

Lees de overige verzekeringen hier.