Een bedrijfspand kopen of huren?

Een bedrijfspand kopen of huren?
16 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Je bent ondernemer en op zoek naar een eigen kantoorruimte. Een ruimte voor jezelf zodat je niet langer in je eigen huis hoeft te werken. Of misschien gaan de zaken zo goed en wil je groeien in personeel. Je zoektocht naar een bedrijfspand kan beginnen. Een belangrijk keuzemoment volgt. Ga je huren of kopen? Wat is in jouw situatie het meest verstandig? In deze blog lees je er meer over.

Net gestart?
Ben je net gestart met ondernemen? In de eerste vijf jaar van het ondernemerschap kan er ontzettend veel gebeuren. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de zzp’ers na 5 jaar weer gestopt is. Het kan dan een veel fijner gevoel geven om een pand te huren. Mochten de zaken niet zo uitpakken als je had gehoopt, dan kun je je bedrijfspand snel weer uit. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt in korte tijd een enorme groei doorgemaakt hebben, maar de kantoorruimte groeit natuurlijk niet mee. Er is geen plek voor meer personeel. In de eerste jaren van het ondernemerschap is het daarom aan te raden om te gaan huren.

Stabiele ondernemer?
Kopen is interessanter als je al wat langer ondernemer bent en een stabiel bedrijf hebt. Door een bedrijfspand te kopen, bouw je vermogen op en kun je investeren in je bedrijf. Na een aantal jaren heb je flink wat vermogen opgebouwd, mits het bedrijfspand in waarde is toegenomen. Ook voelt het fijn dat het pand met iedere aflossing meer van jou is. Daarnaast geeft het een gevoel van vrijheid. Je kunt je eigen gang gaan, want je hoeft geen rekening te houden met een verhuurder die allerlei eisen stelt. Als je de ruimtes wilt verbouwen of je wilt de inrichting volledig aanpassen, ga je gang.

Laat je goed adviseren
Omdat een bedrijfspand een noodzakelijk onderdeel van je bedrijf is, is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken als het gaat om huren of kopen. Ga met medeondernemers in gesprek, bespreek de kwestie met familie of vrienden. Maar maak vooral gebruik van de expertise van een aankoopmakelaar. Die is gespecialiseerd in de aankoop en verhuur van bedrijfsonroerend goed (BOG) en kan je begeleiden bij de aankoop of het huren van een bedrijfspand.