Een auto van de zaak rijden of privé, dit zijn de regels

Een auto van de zaak rijden of privé, dit zijn de regels
2 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Als ondernemer heb je meestal een auto nodig. Om van huis naar je kantoor te rijden, om klanten te bezoeken of misschien heb je een logistiek bedrijf waardoor transport een belangrijke rol bij de dagelijkse gang van zaken speelt. Ben je net begonnen als ondernemer? Dan vraag je je waarschijnlijk af of het beter is om je auto op de zaak te rijden of deze in privébezit te houden. Hoe zit dat fiscaal gezien? We zochten het uit.

Je auto in privébezit

Als je auto privébezit is kun je voor iedere zakelijk gereden kilometer 0,19 eurocent als zakelijke kosten rekenen. In principe kun je als ondernemer kiezen of je je auto tot privébezit rekent of tot het ondernemingsvermogen. Rijd je maximaal 500km per jaar met de auto, dan bent u verplicht de auto als ondernemingsvermogen te rekenen. Rijd je minder dan 10% aan zakelijke kilometers? In dat geval is het verplicht de auto tot privébezit rekenen.

Je auto op de zaak

Rijd je je auto op de zaak, dan mag je de autokosten aftrekken van je winst. De aanschaf en alle andere kosten met betrekking tot de auto worden dan betaald door de onderneming. Ook de overige kosten zoals onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeerkosten mogen worden afgetrokken van de winst. Je mag ook jaarlijks een afschrijving op je auto ten laste van de winst brengen. Gebruik je je auto ook privé? Dan krijg je te maken met de bijtelling.

Zakelijk een bestelauto rijden

Heb je bijvoorbeeld een koeriersdienst of een bestelauto die je gebruikt voor je bedrijf? Het zakelijk rijden van een bestelauto kan dan meerdere voordelen hebben. Zo komen ondernemers met een bestelauto in aanmerking voor een lagere motorrijtuigenbelasting. Wel stelt de belastingdienst hieraan de eis dat de laadruimte ingericht is voor goederenvervoer. Het verzekeren van een bestelauto gaat vaak net iets anders dan het verzekeren van een gewone auto. Een bestelauto voor goederenvervoer moet je vaak zakelijk verzekeren. Een particuliere autoverzekering geeft namelijk niet altijd de beste dekking. Om te kijken welke autoverzekering het meest geschikt is in jouw situatie kun je het beste gebruik maken van een rekentool om je premie te berekenen, zoals de rekentool op ikvergelijkonline.nl.

Bijtelling

Je krijgt te maken met bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. De bijtelling zorgt voor een verrekening van het privégebruik en de autokosten waar je onderneming voor verantwoordelijk is. Deze verrekening gebeurt bij de aangifte-inkomstenbelasting. Als je minder dan 500 kilometer privé rijdt moet je dit kunnen aantonen door middel van een rittenregistratie. De bijtelling is 22% van de cataloguswaarde. Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000 is de bijtelling 4%. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag dat boven de € 50.000 ligt.

Nadelen van een auto op de zaak

Naast het feit dat er een hoop voordelen zijn aan het rijden van een auto op de zaak, zijn er ook een paar nadelen. Verkoop je je auto dan kan het zijn dat je hiermee belaste winst realiseert. Voor een auto die ook privé wordt gebruikt moet je erop rekenen dat je te maken krijgt met de bijtelling. De onderneming moet vervolgens BTW betalen over de waarde van het privégebruik. Is het moeilijk om deze waarde te bepalen dan geldt dat de BTW 2,7% van de cataloguswaarde van de auto is. Vanaf het zesde jaar daalt dit percentage naar 1,5%.

Een zakelijke auto overzetten naar privé

In principe is het niet mogelijk om een auto die gekocht is op de zaak staat over te brengen naar privé. Dit kan alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden. In de regel gebeurt dit niet vaak. Bijvoorbeeld in het geval van een wetswijziging en je kunt aantonen dat je een andere keuze had gemaakt als je dit geweten had. Heb je een BV? Dan is het wel mogelijk om de auto naar privé over te hevelen. Het is dan namelijk altijd mogelijk om de auto aan jezelf als dga te verkopen.

Wat is het beste? Privé of zakelijk?

Het is niet precies te zeggen wat het beste is, je auto zakelijk of privé rijden. Dit is afhankelijk van je situatie. Gebruik je je auto voor minder dan 10% zakelijk? Dan moet je je auto tot privébezit rekenen. In veel gevallen is het rijden van een auto op de zaak aantrekkelijk omdat je de kosten die te maken hebben met het gebruik van je auto kunt aftrekken van de winst.