Drukwerk voor starters: 5 beginnersfouten die je kunt voorkomen

Drukwerk voor starters: 5 beginnersfouten die je kunt voorkomen
6 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Steeds meer startende bedrijven en zelfstandigen kiezen ervoor om hun drukwerk zelf te ontwerpen. Begrijpelijk, want vaak is het inhuren van een grafisch bedrijf een prijzige aangelegenheid. Bovendien heb je als starter doorgaans alleen een visitekaartje en briefpapier nodig. Toch kan het maken van je eigen drukwerk soms een stuk ingewikkelder zijn dan verwacht. Om starters (en iedereen die graag eigen drukwerk ontwerpt) op weg te helpen, zet Drukland.nl de vijf meest gemaakte drukwerk blunders voor je op een rij, en lees je meteen hoe je deze beginnersfouten kunt vermijden.

Afloop

Bij het snijden van drukwerk, kan door de druk van het mes een kleine verschuiving ontstaan. Om er zeker van te zijn dat je dit niet terugziet in het resultaat, houden drukkers rekening met een afloop, een extra rand van ongeveer 3mm. Hier moet je dan ook rekening mee houden wanneer je je drukwerk aanlevert. Voorbeeld: als je een flyer in A5 formaat maakt, komt er dus zowel aan de linker- als rechterkant 3mm bij. Hetzelfde geldt voor de boven- en onderkant. Je kunt hierbij het beste de achtergrond 3mm laten doorlopen. Wanneer je de extra rand bijvoorbeeld wit laat loop je het gevaar dat je drukwerk witte randen krijgt.

Tekstmarge

De tekstmarge is de minimale afstand die tussen jouw tekst/ logo en de rand van je drukwerk ontwerp moet zitten. Doorgaans is dit 5mm. Bij een afloop van 3mm, dienen teksten en logo's dus 8 mm van de rand van het ontwerp geplaatst te worden. Zorg er dus voor dat je je tekst of logo niet te dicht bij de rand plaatst. Hoewel de kans klein is dat je drukwerk in dat geval wordt gedrukt, bespaart het je toch een afwijzing van de drukker wanneer je het de eerste keer meteen goed doet.

RGB en CMYK

Lijkt je zelfontworpen visitekaartje een totaal andere kleurencombinatie te hebben dan je digitale ontwerp? Dan is de kans groot dat je bij het ontwerpen gebruik hebt gemaakt van RGB kleuren. Dit kleurenmodel wordt gebruikt voor het weergeven van kleuren op beeldschermen, en wordt vaak als standaard kleurmodel gebruikt in Photoshop. Voor drukwerk wordt echter een ander kleurmodel gebruikt dat zich specifiek richt op papier: CMYK. RGB kleuren zijn eenvoudig om te zetten in CMYK kleuren.

Resolutie

Het laatste wat je aan een klant wilt geven is een visitekaartje of offerte waar je logo wazig op staat. Om te voorkomen dat je eerste levering drukwerk direct in de prullenbak verdwijnt, is het verstandig om je resolutie standaard in te stellen op 300 DPI (dots per inch). 300 Dots Per Inch geeft het optimale aantal beeldpunten per 2,54 centimeter weer, waardoor je drukwerk haarscherp zal worden afgedrukt.

Doffe, vervormde zwarte tekst

Bijna al het drukwerk in de wereld bevat zwarte tekst. Vaak bevat het de meest belangrijke informatie op het drukwerk, zoals bijvoorbeeld je adresgegevens. Om te voorkomen dat deze tekst onscherp of vaag wordt gedrukt, is het verstandig om je zwarte teksten altijd om te zetten naar 100%K.

Hou rekening met bovenstaande vijf aandachtspunten, en de kans is groot dat je eerste poging tot drukwerk een succes is. Voor een meer gedetailleerde uitleg, gratis handleidingen en instructievideo's, heeft Drukland.nl de 'Eerste Hulp Bij Opmaak' in het leven geroepen. Een handige hulp bij het designen van drukwerk!