Drie tips om een ontwerp te beschermen

Drie tips om een ontwerp te beschermen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Tips

Ondernemer zijn is niet iets dat u doet, maar wat u bent. En u bent dan ook trots op wat u ontwikkeld of opgebouwd hebt. Dit zou u dan ook het liefst zo goed mogelijk beschermen tegen ge- of misbruik van anderen.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ontwerpen, tekeningen en designs. Bescherming van een ontwerp of model is echter niet altijd even gemakkelijk. Zo gaat een ontwerp van een voorwerp vaak niet via een octrooi of patent, maar via modelregistratie. Omdat de tekeningen of afbeeldingen van het model aan veel voorwaarden moeten voldoen, gaat het vaak mis. Maarten Koolen van Merkenbureau MerkenSpot geeft u drie tips.

Check zelf vooraf de uniciteit

Koolen benoemt allereerst een groot misverstand: "Dacht u ook dat bij een modelregistratie automatisch wordt getoetst of iets al bestaat? Dat is namelijk niet het geval. Pas als er onenigheid tussen partijen ontstaat wordt gekeken welke eerder was met de registratie. Het is daarom heel belangrijk om vooraf zelf te checken of uw ontwerp of design wel uniek is. Kijk hierbij niet alleen naar een bepaalde vorm of kleur, maar ook naar materiaalgebruik. U wilt immers niet aangeklaagd worden wegens merkinbreuk."

Klik hier en lees het volledige arikel