Domeinnaam .amsterdam komt eraan

Domeinnaam .amsterdam komt eraan
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Media

De Gemeente Amsterdam heeft het nieuwe topleveldomein .amsterdam aangevraagd en de opdracht voor het gebruik verleend aan HUB Uitgevers – het bedrijf achter Computer Idee.

In 2013 kunnen bedrijven, instellingen en personen domeinen gebruiken die eindigen op .amsterdam. HUB uitgevers gaat zich de komende tijd bezighouden met de introductie van het nieuwe topleveldomein.

Vanaf 12 april was het mogelijk bij ICANN een topleveldomein aan te vragen. Verschillende domeinen zijn aangevraagd voor steden, regio´s, merken en voor generieke namen zoals .music en .gay. Naast Amsterdam hebben steden als New York (.nyc), Berlijn (.berlin) en Londen (.london) van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De lancering van de nieuwe topleveldomeinen is te verwachten in de loop van 2013. ICANN beoordeelt de komende maanden de ingediende aanvragen.

Amsterdam heeft een voorinvestering gedaan van ongeveer 140.000 euro. De gemeente verwacht deze terug te verdienen door middel van royaltyafdracht van de concessienemer: de gemeente ontvangt een percentage van de omzet. Na een marktverkenning heeft de gemeente gekozen voor HUB Uitgevers als opdrachtgever.

HUB Uitgevers werkt voor de exploitatie samen met SIDN, het bedrijf dat sinds 1996 verantwoordelijk is voor het .nl domein. SIDN verzorgt de technische realisatie van .amsterdam. Voorregistratie is sinds 7 mei mogelijk via dotamsterdam.nl of puntamsterdam.nl.