Doe jij ook mee met de nationale Mobielloze Zondag op 23 februari?

Doe jij ook mee met de nationale Mobielloze Zondag op 23 februari?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

De welbekende smartphone, wie heeft hem nou niet tegenwoordig? Mobiele telefoons zijn verweven met ons dagelijks leven en zijn absoluut niet meer weg te denken uit de maatschappij. Eeuwen geleden konden we ons nog niks voorstellen bij een draadloos telefoon toestel. Anno 2014 is een smartphone van pure noodzaak geworden, voor bijvoorbeeld werk of studie. De grote vraag is nu: kunnen wij eigenlijk nog wel zonder mobiele telefoon? Doe mee met de nationale Mobielloze Zondag op 23 februari en krijg meteen het antwoord op de bovenstaande vraag.

Doordat we gemiddeld iedere 5 minuten op het scherm van onze telefoon 'moeten' kijken, missen we veel moois in de echte wereld. Om hier aandacht voor te vragen, is de eerste nationale Mobielloze Zondag op 23 februari aanstaande in het leven geroepen door mobiele provider BEN. Durft Nederland massaal de uitknop in te drukken of zijn we slaaf van onze smartphone geworden?

Mobielloze Zondag is een initiatief van telecom provider Ben®. Deze vraagt hiermee aandacht voor het mooie in de echte wereld. Na een Hollands biermerk dat er op wijst dat we minder kunnen drinken, een fastfoodfabrikant die aanmoedigt minder vet te eten en een energieleverancier die stroombesparing oppert, zet Ben® deze maatschappelijk bewuste trend voort. Op deze Mobielloze Zondag staat de wereld buiten de telefoon centraal, zodat we van kleine momenten kunnen genieten zonder afleiding van je mobiel.

Het ‘doorslaande’ succes van smartphone gebruik


Nederland telt sinds 2006 meer telefoons dan inwoners. Wereldwijd zijn er meer mobiele telefoons dan tandenborstels en hebben meer mensen een mobieltje dan een WC. We zijn altijd bereikbaar: we Whatsappen, Facebooken en delen foto’s op Instagram. Sterker nog, de mobiel wordt steeds minder gebruikt om te bellen en steeds vaker voor chats en posts op social media. Veel deelnemers aan Mobielloze Zondag zullen de eerste uren dan ook enorm moeten wennen, niet in de laatste plaats omdat 91% de telefoon altijd binnen armbereik houdt. Wie inspiratie zoekt, kan zich voorbereiden op deze dag door de tips en trucs voor alternatieve dagbesteding te bekijken op mobiellozezondag.nl.

Wist je bijvoorbeeld dat:


Afgelopen jaar versloeg de smartphone de PC als meest gebruikte middel om het internet mee te betreden.

• Inmiddels maakt de smartphone bijna 2 uur (van de 7 uur in totaal) van ons mediagebruik op een dag uit.

• In Japan zijn 90% van de telefoons waterproof, want men gebruikt ze daar zelfs onder de douche.

• 20% van de jongvolwassenen in Amerika gebruikt zijn telefoon tijdens seks.

Ervaringsdeskundigen over de Mobielloze Zondag

Trendwatcher Lieke Lamb plaatst het initiatief in één lijn met de opkomst van mindfullness: “Kleine momenten beleven zonder de afleiding van die grote wereld op je mobiel past daar perfect bij. En het zorgt voor een terugkeer naar het hebben van contact buiten onze online netwerken.”
Een flinke uitdaging wordt aanstaande zondag ook voor WTF.nl en Upcoming.nl redacteur Sissy Westerhuis, die zo’n 50 tweets en 300 Whatsapp berichten per dag stuurt vanaf haar telefoon: “Mijn telefoon neem ik overal mee naartoe, hij is nog net niet aan mijn hand vast getapet. Die 1GB aan internet is binnen vijf dagen op.”


Docent Communicatie Pim Kraaikamp aan de HAN laat de afgelopen twee jaar zijn studenten 5 dagen zonder mobiel leven en verwacht dat deze editie, net als afgelopen jaren, voor nieuwe inzichten zal zorgen: “Sommigen zeggen zich geen houding te kunnen geven in bepaalde situaties, zoals wanneer ze alleen op iemand wachten in een restaurant. Een mobieltje geeft vrouwen daarbij ook een gevoel van veiligheid: een opmerkelijk resultaat.”
Leo Bormans, auteur van The World Book of Happiness, stelt dat het af en toe uitzetten van het mobieltje geen kwaad kan: “Zo houd je oog voor de mensen om je heen”. De geluksdeskundige stelt dat “het jou en de mensen om je heen alleen maar gelukkiger kan maken.”

De tijd zal het leren


De vraag is, of veel mensen zullen gaan deelnemen aan de Mobielloze Zondag. Persoonlijk denk ik dat dit zal gaan tegenvallen gezien het feit dat het gewoon niet handig is, om bijvoorbeeld de gehele dag niet bereikbaar te zijn. Ook wil menigeen natuurlijk op de hoogte blijven van alles dat er op een dergelijke zondag plaatsvindt. Om te kunnen checken wat de actie van BEN uiteindelijk gaat doen heeft men een hashtag in het leven geroepen, namelijk #benevenuit. De tijd zal leren of deze opmerkelijke actie van BEN echt gaat aanslaan.