Doe dit vooral niet bij een speech

Doe dit vooral niet bij een speech
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Tips

Als je op een gegeven moment als jonge ondernemer wordt bestempeld, word je ineens ook uitgenodigd om je verhaal te komen vertellen bij events als Inspiration Shot en de Entrepreneurship Day 2012. Dat gaat helaas niet altijd even goed. Gelukkig luidt het ondernemersmotto: “al doende leert men” want onderhand ben ik vaak genoeg op mijn bek gegaan om 10 tips mee te geven hoe je het in ieder geval NIET moet doen.

1)      Bereid je totaal niet voor. Reken er vooral op dat het allemaal vanzelf wel goed komt.

2)      Oefen je speech vooral niet voor collega’s, vrienden of familie. Mocht je dit per ongeluk toch doen, vat elke vorm van feedback op als een belediging en negeer alle op- en aanmerkingen.

3)      Kom de zaal binnen (indien mogelijk te laat) zonder te weten wie het publiek is. Gebruik veel jargon en overbodige vaktermen tegen mensen die niet in jouw vakgebied zitten en praat in overdreven kinderlijke taal tegen doorgewinterde professionals.

4)      Laat je mobiel aanstaan zodat je regelmatig whatsapp-, facebook-  en smsgeluiden hoort. Zet pas na de zevende onderbreking je mobiel op stil. Neem daar ruim de tijd voor zodat de hele zaal kan zien welk nieuwste model smartphone jij hebt aangeschaft.

5)      Begin je speech met een paar minuten uitweiden over hoe je de e-mail kreeg met de uitnodiging dat je gevraagd werd om te komen spreken. Vertel vervolgens dat je er eigenlijk niet echt tijd voor hebt omdat je Belangrijkere Zaken te doen hebt, dus dat je niet voorbereid bent, maar dat je “wel ziet waar het schip strandt”.

6)      Praat óf constant te hoog en te snel óf constant te traag en te zacht. Maak vooral geen gebruik van intonatiewisselingen en varieer je stemgebruik niet. Pauzeer alleen om onsmakelijk te kuchen of een pijnlijke stilte te laten vallen na een grap die niemand grappig vindt.

7)      Overschrijd de afgesproken tijd zwaar. Negeer alle seintjes van de host die wanhopig probeert je binnen de tijdslimiet te houden. Praat stug door zonder er ook maar enige blijk van te geven dat je naar een einde toe werkt.

8)      Maak je speech zo onsamenhangend mogelijk. Dwaal direct af zodra er een rode draad in je verhaal lijkt te komen. Praat vooral over jezelf. Schep veel op over je eigen vermeende talenten, Vul het geheel aan met een heleboel totaal irrelevante en oninteressante details.

9)      Eindig je speech midden in een zin met “Nou, dat was het”. Kijk triomfantelijke de zaal rond en maak een diepe buiging voor het aarzelende applaus.

10)   Wees zeer tevreden over jezelf. Vraag geen feedback achteraf en besluit dat je je een volgende keer ook niet hoeft voor te bereiden. Begin volgende keer weer opnieuw bij stap 1).

Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen hebben samen sinds februari 2011 hun bedrijf YES WE CANTEEN opgericht. YES WE CANTEEN is een nieuw cateringconcept voor universiteiten, hogescholen, bedrijven en andere grote instellingen in Nederland. In plaats van één cateraar zijn er bij YES WE CANTEEN verschillende kraampjes van lokale ondernemers. Om de beurt schrijven ze elke week een column over hun ervaringen als startende ondernemer.