Dit moet je weten als je wil beginnen met beleggen

Dit moet je weten als je wil beginnen met beleggen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Financieel

Spaarrekeningen geven weinig rente en op de beurs kun je mogelijk wel 4 tot 8 procent rendement halen. Maar beleggen, dat klinkt ingewikkeld. Is het niet gewoon gokken voor rijke zakenlui? Experts Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa en Patrick Beijersbergen van beleggersvereniging VEB beantwoorden veelgestelde vragen over beginnen met beleggen.

1. Voor wie is beleggen geschikt?

Volgens de experts is beleggen geschikt voor mensen die een deel van hun geld langere tijd niet nodig hebben. Geld op een spaarrekening kun je even van de bank halen als je het nodig hebt, maar bij beleggen kan dat niet. Je kunt je aandelen wel verkopen, maar iedere transactie kost geld en bovendien verlaag je de kans op een hoog rendement.

Zorg dus dat je voldoende geld hebt gespaard als buffer, bijvoorbeeld om een nieuwe koelkast te kopen, op vakantie te gaan of je kinderen met hun studie te helpen. Denk na over de lange termijn, want succesvol beleggen doe je voor een lange periode. Denk aan tien jaar of meer.

Verder moet je er vrede mee hebben dat een deel van je geld kan verdwijnen, al dan niet tijdelijk. "Beleggen doe je voor de lange termijn", benadrukt Beijersbergen. "Verkoop je je beleggingen binnen twee jaar, dan heb je meer kans op verlies. Hoe langer je het laat staan, hoe groter de kans op winst."

Klik hier en lees het volledige artikel