Dit betekent de dga-taks voor jou als ondernemer

Dit betekent de dga-taks voor jou als ondernemer
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Het kabinetsvoorstel om directeur-grootaandeelhouders (dga's) met een lening van 500.000 euro en meer bij hun eigen bedrijf extra te belasten, maakt veel los bij mkb'ers. Maar wat betekent het nu echt voor de ondernemers die hier mee te maken gaan krijgen?

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die meer dan 500.000 euro lenen bij hun eigen bedrijf moeten daarover belasting gaan betalen. De maatregel zal 23.000 dga’s gaan treffen en zal eenmalig het bedrag van 1,8 miljard opleveren. Op 2022 gaat de nieuwe belasting in. Dat betekent dat dga’s met een schuld van 500.000 euro of meer nog drie jaar de tijd hebben om die schuld af te lossen. Wat ze kunnen doen om dit te omzeilen is hun schuld omzetten in een winstuitkering, wat betekent dat ze er 25 procent belasting over moeten betalen. Een percentage dat bovendien vanaf 2021 wordt verhoogd naar 26,9 procent.

Hot topic

Bij klanten van Arjo Van Eijsden, belastingadviseur van EY, is de dga-taks een hot topic. “Heel terecht, want er kan voor hun positie heel veel gaan veranderen. Het is niet voor iedereen mogelijk om de lening af te lossen. Doen ze niets, dan wordt er sowieso belasting geheven. Er hangt hen een zwaard van Damocles boven het hoofd.”

Klik hier en lees het volledige artikel