Digitaliseringsagenda kabinet mist nog focus

Digitaliseringsagenda kabinet mist nog focus
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Overheid

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), de Dutch Startup Association (DSA) en de Fiber Carrier Association (FCA) reageren in een gezamenlijke brief naar de staatssecretaris van Economische Zaken op de digitaliseringsagenda van het kabinet-Rutte III.

De drie organisaties stellen dat het goed is dat het kabinet de ambitie uitspreekt om Nederland digitale koploper te maken. Het is te prijzen dat het Kabinet het economisch belang van de digitale ontwikkelingen erkent en dat een strategie is ontwikkeld die het thema digitalisering over de volle breedte van het kabinetsbeleid adresseert. Toch missen zij nog enkele essentiële elementen in het voorgestelde beleid. Daardoor zijn er naar hun oordeel risico’s voor het behalen van de digitale ambities van het kabinet.

Digitalisering in de breedte
De ondertekenaars maken zich in de eerste plaats zorgen over de aanpak om alle bedrijven over dezelfde kam te scheren. DINL directeur Michiel Steltman daarover: "Het kabinet zet in op digitalisering van het Nederlandse bedrijfsleven in de breedte. Maar daarbij gaat het kabinet voorbij aan het feit dat Nederland ook sterke digitale multinationals zoals Adyen, Booking.com, Leaseweb heeft voortgebracht. Ook zijn ca. twintig procent van de aan vestiging gerelateerde investeringen uit het buitenland toe te rekenen aan onze digitale mainport functie. Dat heeft grote internationale digitale merken naar Nederland getrokken. Al die bedrijven zijn van nature digitale koplopers. Ze zorgen samen met startups en scale-ups voor nieuwe economische activiteiten in Nederland. Door onvoldoende te differentiëren in het beleid, en slechts in te zetten op inlopen van achterstand van bestaande bedrijven, loopt het kabinet het risico die platform sector en de digitale mainport zelfs af te remmen en zo afhankelijker te worden van digitale diensten uit het buitenland. Dat zou kunnen resulteren in een lager tempo van de digitale ambities en de beoogde groei van economische activiteiten."

Klik hier en lees het volledige artikel