Deze voordelen heb je van een zakelijke rekening

Deze voordelen heb je van een zakelijke rekening
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Veel zzp’ers en starters twijfelen: moeten ze hun inkomsten uit opdrachten laten binnenkomen op de privérekening, een tweede rekening openen of toch voor een zakelijke rekening gaan?

Het openen van een zakelijke rekening kent best wat voordelen. Wat die voordelen zijn, leggen we je graag uit.

Scheiding tussen werk en privé

De belangrijkste reden om een zakelijke rekening te openen is de scheiding tussen werk en privé. Kort gezegd: je krijgt meer inzicht in de gang van zaken van jouw bedrijf. Je ziet sneller hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er weer uitgaat. Dat is lastiger te zien als je je privérekening ook voor de zaak gebruik.

Hoe zit dat? Bij een zakelijke rekening zie je alleen jouw zakelijke transacties (daar gebruik je de rekening immers voor). Bij een privérekening lopen verschillende transacties door elkaar heen. Je ziet naast jouw zakelijke transacties bijvoorbeeld ook de wekelijkse boodschappen.

Het is een misverstand dat een zakelijke rekening verplicht is. Dat is niet zo. Maar het is dus wel erg handig.

Handig voor je boekhouding

De boekhouder zal ook blij met je zijn als je kiest voor een zakelijke rekening. Deze kan dan namelijk op een eenvoudige manier inzicht krijgen in jouw bedrijf. Sterker: sommige boekhouders doen geen zaken met zzp’ers en starters die alles via hun privérekening laten lopen.

Het is ook goed om te weten dat de Belastingdienst bij een controle vraagt om verzoeken van jouw bankafschriften. Zijn zakelijk en privé niet per rekening gescheiden? Dan moet je de Belastingdienst ook volledige openheid van zaken moeten geven over jouw privésituatie.

Een professionelere uitstraling

Met een zakelijke bankrekening geef je je bedrijf een professionele uitstraling. Je kunt de rekening namelijk op naam van het bedrijf zetten. Deze naam kun je dan ook weer vermelden op de zakelijke website, facturen en offertes. Je maakt op deze manier sneller een goede indruk op potentiële klanten en opdrachtgevers.

Een professionelere uitstraling komt vooral van pas als je een starter bent. De naamsbekendheid is dan nog niet zo groot en waarschijnlijk beschik je nog niet over zo’n groot netwerk. Het opbouwen van wederzijds vertrouwen is dan erg belangrijk.

Meer mogelijkheden bij de bank

Een bank is niet alleen maar een instelling die betalingsverkeer regelt. Bij sommige banken kun je namelijk ook terecht voor workshops, netwerkborrels en - natuurlijk - voor advies over jouw onderneming. Een goede bank stimuleert jou om te ondernemen en brengt jou in contact met doorgewinterde adviseurs.

Dat komt vooral van pas als je een zakelijke lening moet afsluiten. De bank geeft je bovendien mogelijkheden om klanten met bijvoorbeeld iDEAL of SmartPin te laten betalen. Daarvoor is een zakelijke rekening noodzakelijk.

Je mag niet altijd een tweede privérekening openen voor je zakelijke activiteiten

Een bezwaar tegen een zakelijke rekening is dat deze duurder is dan een privérekening. Dat is per saldo wel waar, maar je mag niet altijd een privérekening openen voor zakelijk gebruik. Er zijn banken die dat niet toestaan. Daarom is het verstandig eerst bij de bank van jouw keuze na te gaan of die mogelijkheid er is.

Dan komen we nog bij een tweede punt: je komt niet in aanmerking voor startersvoordelen.

Profiteren van startersvoordelen

Veel banken bieden allerlei voordelen voor starters. Denk bijvoorbeeld aan het eerste jaar gratis zakelijk bankieren, korting op aanvullende betaaloplossingen (pinautomaten, incasso en iDEAL), tijdelijk geen premie betalen voor eventuele bijkomende verzekeringen en het instellen van alerts voor internetbankieren. Er zijn ook aardig wat banken die korting geven op het doen van transacties. Kortom: genoeg scherpe aanbiedingen.

Minder ingewikkeld dan je denkt

Tot slot: het openen van een zakelijke rekening is minder ingewikkeld dan je denkt. Bij de meeste banken kun je dit online regelen, bij een paar anderen moet je langskomen op kantoor en tekenen. Ook dat is een fluitje van een cent, want een adviseur helpt je om te kunnen starten. Voordat je het weet ben je een echte ondernemer, met een zakelijke rekening.

Bron: ZakelijkeRekening.nl