Deze 4 documenten moet je als ondernemer op orde hebben

Deze 4 documenten moet je als ondernemer op orde hebben
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
11 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

Of je nu net een bedrijf start of al jaren onderneemt, het is belangrijk dat je je zaken goed regelt. Zowel op juridisch als financieel vlak. Hoe doe je dat? Door in ieder geval de volgende documenten goed op orde te hebben.

Ramon van Lieshout, jurist bij DAS, legt uit waar de 4 belangrijkste documenten op juridisch en financieel vlak aan moeten voldoen om je zaken goed op orde te hebben.

1. Arbeidscontract

In een arbeidscontract leg je zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden vast. Natuurlijk leg je vast hoeveel iemand gaat werken, voor hoelang en welk salaris daarbij hoort. Maar het is verstandig om extra afspraken te maken. Bijvoorbeeld over een concurrentiebeding of opleidingsfaciliteiten.

Naast de individuele afspraken die je met een nieuwe werknemer maakt, gelden ook allerlei algemene afspraken voor de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een cao, een pensioenregeling, afspraken over de leaseauto of een social mediaprotocol. Als je dat allemaal in het arbeidscontract moet opnemen, wordt het te uitgebreid. Je kunt daarom in het arbeidscontract verwijzen naar die documenten, maar benoem het wel.

2. Personeelsdossier

Een personeelsdossier is cruciaal. Als je een werknemer wilt ontslaan die niet goed functioneert, moet je aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Je moet aan de hand van een goed opgebouwd personeelsdossier kunnen aantonen waarom je een medewerker precies wilt ontslaan. Daarin moet je verslagen van functioneringsgesprekken kunnen overleggen en laten zien welk verbetertraject je de werknemer hebt aangeboden.

Als je dat niet kunt aantonen, heb je bij een rechter geen poot om op te staan. Dan loop je dus het risico dat je de werknemer gewoon in dienst moet houden. Een ontslagdossier is immers niet achteraf in elkaar te zetten.

Een goed bijgehouden dossier is overigens niet alleen voor de ondernemer voordelig, ook de werknemer heeft er baat bij. Jullie kunnen je dan allebei makkelijker beroepen op vastgelegde afspraken.

3. Factuur

Geldzorgen vreten aan een ondernemer. En toch gebeurt het regelmatig dat ondernemers de facturatie niet op orde hebben. Een foutieve of onvolledige factuur kan problemen opleveren wanneer het tot een gerechtelijk proces komt. Lees verder..