De werkkostenregeling (WKR) verandert!

De werkkostenregeling (WKR) verandert!
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Met de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Met deze regeling hoef je geen loonbelasting te betalen binnen een vastgestelde vrije ruimte. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken over kosten van kerstpakketten en bedrijfsuitjes . Vanaf 2020 wordt deze vrije ruimte verbreed. Dat betekent dat je als werkgever tot 2.000 euro meer aan onbelaste vergoedingen kan geven!

Hoe werkt de regeling van onbelaste vergoeding?

Momenteel mag je onbelast vergoedingen geven als het bedrag binnen de marge van 1,2% van de totale loonsom blijft. Deze totale loonsom bereken je door alle jaarlonen plus sociale premies per werknemer bij elkaar op te tellen. Vanaf 2020 wordt de vrije ruimte van 1,2% uitgesplitst in twee verschillende vrije ruimtes. Zo geldt een vrije ruimte van 1,7% tot een totale loonsom van 400.000 euro. Voor het bedrag boven deze 400.000 euro geldt een vrije ruimte van 1,2%. 

Wat als je de vrije ruimte overschrijdt?

Nadat je hebt uitgerekend hoeveel vrije ruimte je hebt, weet je wat je mag besteden aan vergoedingen en verstrekkingen. Het is belangrijk je dat hiervan op de hoogte bent! Je betaalt namelijk 80% belasting over het bedrag buiten de vrije ruimte.

30%-regeling voor inkomende werknemers

Heb je buitenlandse medewerkers in dienst? Zij krijgen dan te maken met extra kosten, de zogeheten extraterritoriale kosten. Als werkgever kun je een gratis (onbelaste) vergoeding geven voor de extraterritoriale kosten die je medewerkers maken. Maar je kunt ook 30% van het loon, inclusief terugbetaling, belastingvrij verstrekken. Deze faciliteit staat bekend als de 30% -ruimte. Hiervoor is het niet nodig om te bewijzen dat er kosten zijn gemaakt. Om van de 30%-regeling gebruik te mogen maken moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Administratiekantoor SFAA kan hierbij helpen.

Is jouw onderneming WKR-proof?

Het toepassen van de WKR is voor veel ondernemers een lastige taak. Toch is het belangrijk om zo goed mogelijk met deze regeling om te gaan. Heeft jouw bedrijf de uitvoering en administratie van de werkkostenregeling op orde? Wij helpen je graag, zodat jij optimaal gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden!

Bron: https://www.sfaa.nl/de-werkkostenregeling-wkr-verandert/