De voor- en nadelen van een gedeelde kantoorruimte op een rijtje

De voor- en nadelen van een gedeelde kantoorruimte op een rijtje
4 jaar geleden
Gepost in Nieuwe locaties

Als succesvolle startup komt het moment steeds dichterbij. Je gaat op zoek naar kantoorruimte. Er is echter nog niet heel veel budget. Wat doe je? Vaak kom je uit op een gedeelde kantoorruimte met een andere startup. Hier de voor- en nadelen van een gedeelde kantoorruimte.

De voordelen van een gedeelde kantoorruimte

Minder kosten

De voornaamste reden waarom startups voor een gedeelde kantoorruimte kiezen is natuurlijk om de kosten te delen met een andere startup. Startups hebben het budget nog niet om een volledig kantoor te huren. Als je je als onderneming in Amsterdam wilt vestigen dan is dit waarschijnlijk als startup niet te betalen. In de buurt van Amsterdam is bijvoorbeeld - kantoorruimte in Amstelveen of Amsterdam Zuidoost erg aantrekkelijk.

Diverse faciliteiten

Vaak beschikken panden waar je als startup kunt huren diverse faciliteiten. Deze panden zijn gemaakt voor startups, dus is er heel goed nagedacht over wat er nodig is. Denk bijvoorbeeld aan lunchrooms en representatieve vergaderruimtes die te reserveren zijn.

Flexibeler contract

Startups kunnen zich nog niet binden aan een langdurig contract, omdat ze in deze periode nog onzeker zijn en geen vaste inkomsten hebben. Je wilt je nog niet lang binden aan een contract. In een pand met deelbare ruimtes zijn de contracten zeer flexibel en hierdoor erg aantrekkelijk voor startups.

Netwerk opbouwen

Omdat er ook andere ruimtes worden gedeeld in het pand, zijn er veel startups aanwezig in het gebouw. Vaak ontstaan er spontane ontmoetingen in lunchrooms, of simpelweg in de wandelgangen. Startups komen hierdoor in contact met elkaar en regelmatig komen hier ook aardig samenwerkingsverbanden uit voort.

De nadelen van een gedeelde kantoorruimte

Rekening houden met andere bedrijven

Dit is niet perse een nadeel, maar je dient wel altijd rekening te houden met andere bedrijven en je moet er ook op kunnen vertrouwen dat ze geen overlast veroorzaken voor jouw bedrijf. Op het moment dat er irritaties beginnen te ontstaan tussen startups zal er toch een soort spanning hangen die je liever niet op de werkvloer hebt. Overweeg daarom goed uit met wie je de ruimte gaat delen. Kijk ook goed naar de werkzaamheden van de bedrijven. Zal er veel worden gebeld door de andere partijen en heeft jouw bedrijf juist stilte nodig? Dan is het misschien niet verstandig om met elkaar in zee te gaan.

Gedeelde faciliteiten

Er kunnen spanningen ontstaan op het moment dat er geen goede afspraken zijn gemaakt over het gebruik van verschillende faciliteiten. Maak dus goede afspraken over het gebruik van bijvoorbeeld de vergaderruimte. Denk bijvoorbeeld aan een gedeelde online agenda met de betreffende bedrijven om de ruimte te kunnen reserveren.

Uitstraling

Voor de uitstraling van je bedrijf kan een gedeelde ruimte er soms voor zorgen dat het de status van je bedrijf iets vermindert. Echter maakt dit vaak als startup zijnde niet uit.

Conclusie

Als startup is het zeer aantrekkelijk om te kiezen voor een gedeelde kantoorruimte. Netwerken is namelijk zeer belangrijk voor startups. In dit soort gebouwen kom je veel in contact met andere bedrijven. Vaak hebben dit soort kantoren ook flexplekken te huur. Het is sowieso altijd goed om daar regelmatig een dag gebruik van te maken om zo een goed gevoel te krijgen en om te kijken of jouw startup hier goed tussen past.

Voor een startup kan het soms ook aantrekkelijk zijn om bij een leegstandsbeheerder kantoorruimte te huren, zoals aan de Leonard Springerlaan, een kantoorruimte in Groningen.