De voor- en nadelen van een business creditcard voor startende ondernemers

1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Jaarlijks beginnen tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een eigen onderneming. Een business credit card komt in dat geval goed van pas. Om een bedrijf op te starten zul je namelijk een aantal investeringen moeten doen, die de nodige kosten met zich meebrengen. Het is in dat geval wel zo fijn om je betalingen snel te kunnen voldoen. Met een zakelijke creditcard doe je dit op een snelle en veilige manier. Toch brengt zo’n kaart niet alleen voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Wij hebben de plus- en minpunten van een business credit card voor jou op een rij gezet.

Zakelijke en privé uitgaven lopen nooit door elkaar

Als (beginnende) ondernemer zul je een aantal investeringen moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een kantoorruimte, werkruimte of winkelpand. De huurprijzen lopen uiteen en zijn afhankelijk van de grootte van de ruimte die je gaat huren. Met een business credit card kun je alle uitgaven die je doet heel gemakkelijk van elkaar scheiden. Daardoor lopen privé en zakelijke uitgaven nooit door elkaar. Daardoor behoud je altijd het overzicht, ook wanneer er sprake is van grote uitgaven. Misschien weet je op dit moment nog goed welke privé en zakelijke kosten je hebt gemaakt. Een paar maanden later bij de belastingaangifte kan je deze informatie alweer vergeten zijn. Gelukkig is er de zakelijke creditcard om inzage te verschaffen in al je uitgaven als ondernemer.

Je hebt belastingvoordeel

Het scheiden van je uitgaven brengt belastingvoordeel met zich mee. Iedere ondernemer kan namelijk profiteren van enkele fiscale voordelen. Zo mag je de BTW die betaald is over zakelijke aankopen teruggevraagd worden op het moment dat je BTW-aangifte doet. De aangifte verloopt uiteraard een stuk eenvoudiger en sneller als je een zakelijk overzicht hebt van al je uitgaven. Door zakelijke uitgaven alleen te verrichten met je business credit card voorkom je dat privé uitgaven per ongeluk meegenomen worden tijdens de belastingaangifte.

Je kunt gebruik maken van de aankoopverzekering

Een business credit card kan startende ondernemers veel voordelen bieden, zoals snel en veilig afrekenen. Verdiep je tijdens het aanschaffen van de kaart wel goed in de verzekeringen die ermee gepaard gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je er een aankoopverzekering bij kunt afsluiten? Dit is met name handig voor ondernemers die grote investeringen doen. Een aankoopverzekering zorgt ervoor dat je geen financieel risico loopt. Zowel startups als ervaren bedrijven hebben hier veel profijt van. Het kan helaas gebeuren dat jouw aankoop kapot gaat of gestolen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een computer die kapot gaat of een stoel die beschadigd raakt. Een vervelende situatie, maar de schade wordt in dergelijke gevallen vergoed door de verzekering.

Een zakelijke creditcard is internationaal

Misschien ben je als ondernemer internationaal actief. Een business credit card mag in dat geval niet ontbreken, want je kunt het vrijwel overal ter wereld gebruiken. Met een gewone bankpas en/of valuta is dat lang niet altijd het geval. Bovendien kun je met een credit card vaak achteraf betalen, zonder dat er extra kosten bij komen kijken. Dit is een groot voordeel wanneer je voor een bepaalde aankoop het geld even niet voorhanden hebt.

Gespreid betalen niet mogelijk

Zorg er wel voor dat je aan het einde van de maand voldoende inkomsten hebt om alles af te rekenen, want je kunt niet gespreid betalen. Dit vinden sommige ondernemers een nadeel van de business credit card. Alle bedragen die je hebt uitgegeven moeten in een keer betaald worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het bedrag niet kan voldoen en op die manier een schuld opbouwt.

Minder keuze bij aanschaffen business credit card

Wees je tijdens het gebruik van een business credit card goed bewust van de nadelen. Zo heb je veel minder keuze dan bij een standaard creditcard. Op dit moment is het aantal vrij beperkt in vergelijking met het aanbod voor particulieren. De volgende creditcards worden het meest door ondernemers gekozen:

  • Visa World Card Business
  • Visa World Card Business Gold
  • Mastercard Business
  • American Express Business Gold Card
  • Mastercard Corporate
  • Knab American Express zakelijke creditcard
  • ABN AMRO zakelijke creditcard

Hogere kosten

Over het algemeen liggen de kosten van een zakelijke creditcard hoger dan voor een standaard creditcard. Voor een ABN AMRO Business Card betaal je bijvoorbeeld 30 euro per jaar en voor een Knab Business Green Card moet je zelfs 85 euro per jaar neertellen. Ter vergelijking: sommige particuliere creditcards kosten tussen de 14 en 20 euro per jaar. Aan de andere kant kun je bepaalde uitgaven met de business credit card als ondernemer aftrekken bij de belasting, en dat voordeel hebben particulieren natuurlijk niet.