Cool op kantoor

Cool op kantoor
19 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

De afgelopen 3 jaar hebben we in Nederland te maken gehad met een hittegolf die een aantal weken aan heeft gehouden. Dagen waarop de temperatuur zelfs de 40 graden heeft overstegen. Welke oplossingen helpen om toch lekker te kunnen werken?

Ook dit jaar wordt een hete zomer voorspelt en die voorspelling komt al heel vaak uit. Zomers waarin de temperatuur tot wel 42 graden kan stijgen en dat op werkdagen. Hoe houd je het toch koel op je werkplek? Investeer hier overigens op tijd in, want zodra een hittegolf eraan komt, volgt een run op apparaten die verkoelen. Deze tips gaan je helpen. 

Werken met hoge temperaturen

Of je nu buiten werkt of binnen warmte heeft veel effect op ons functioneren. We verliezen dan veel vocht en onze concentratie gaat achteruit. Een koele en fijne werkplek is belangrijk voor de meest optimale prestatie.

Werk je buiten?

Ook als je je werkzaamheden buiten uitvoert zijn er tips om de dag beter door te komen. Allereest is het belangrijk te zorgen voor voldoende huidbescherming, zoals zonnebrand die je bij hoge temperaturen een aantal keren per dag moet vernieuwen. 

Voldoende schaduw is een must. In Nederland hebben we soms heftige zomers, maar zijn we niet gewend aan hoge UV straling van de zon over langere periode buiten de zomer. Continu in de zon zitten is dus niet aan te raden. Voldoende schaduw creeren via een parasol of door voldoende pauze te houden in de schaduw helpt.
Neem teveel water mee. Teveel water meenemen kan bijna niet, een liter is zeker niet voldoende. Zorg goed voor jezelf, je verliest op die hele hete dagen extreem veel vocht, wat klachten als uitdroging, hoofdpijn en spierpijn tot gevolg kan hebben. Dit terwijl de oplossing simpel is, voldoende drinken.
Ook buiten kan een briesje helpen en kun je met een ventilator verkoeling krijgen. Je zult buiten wel een krachtiger apparaat nodig hebben, dan voor binnen.

Werk je binnen?

Wanneer je zzp werkzaamheden binnen uitvoert, zorg dan voor voldoende ventilatie (frisse lucht) door bijvoorbeeld in de ochtend de raam wat open te zetten tot een uur of 10. Hierna stijgt het kwik snel en is het aan te raden het raam weer dicht te doen. Het luchten is belangrijk om het vocht uit de ruimte te krijgen. 

  1. Op hete dagen adviseert het voedingscentrum om elk uur een glas water te drinken. Dat klinkt heel veel, maar de dorst zal je helpen om dit ook te halen. Zet daarom ook een grote kan met water op je werkplek, zodat je je glas makkelijk en snel kan bijvullen. Een citroentje erin helpt overigens om voor meer smaak en een fris gevoel.
  2. Zorg voor verkoeling middels een ventilator en kies dan uiteraard voor een stille ventilator. Want een brommend apparaat kan heel erg afleiden
  3. Wil je meer verkoeling dan is een aircooler wellicht een oplossing. Dat is een systeem wat zonder slang naar buiten werkt en koel lucht uitblaast. Het helpt om de temperatuur met een paar graden te laten dalen. 
  4. Wil je nog meer verkoeling dan is een airco nodig. Je kunt dan kiezen voor een systeem of mobiele airco. Het verschil is met name de prijs, want een losse airco kun je kopen voor een paar honderd euro, terwijl een heel systeem je snel duizenden euro's kost

Hieronder nog een aantal producten die kunnen helpen:

Andere werktijden?

Wat ook kan helpen is niet in de hete momenten van de dag te werken, dus als het kan je werk verplaatsen naar de avonduren of de ochtenden. Zo vermijd je de hele hete momenten en kun je zelfs in een zwembadje gaan liggen. De temperatuur is in de ochtend vaak tot wel 15 graden koeler en in de avond helpt soms een bui en briesje om de boel af te laten koelen. Wil je nog meer tips. Kij k dan hier voor tips om de warmte buiten te houden