Chatbots zijn goud waard, mits ze goed gevoed worden

Chatbots zijn goud waard, mits ze goed gevoed worden
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Conversational user interfaces veroveren via internet langzaam maar zeker de wereld van de communicatie. Zochten consumenten hun informatie eerst op een goede website, nu krijgen ze antwoord van chatbots. Die worden steeds beter en binnenkort gaan ze echt met ons praten. Bedrijven bereiden zich daarop voor. Nou ja, dat zouden ze moeten doen, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Een pratende chatbot kennen we eigenlijk al een tijdje. Apple’s Siri geeft steeds meer antwoorden, Amazon Alexa snapt menselijke vragen beter dan ooit en Google Home timmert hard aan de weg om vloeiend Nederlands te spreken. Spraakassistentie ontwikkelt zich in razend tempo tot een niveau dat aantrekkelijk is voor consumenten. En als die consumenten met hun device willen spreken, dan moeten bedrijven in staat zijn om pratend antwoorden te geven. Dat vereist de aanwezigheid van een spraakgestuurde chatbot.

Een chatbot die ‘terug praat’. Het gaat gebeuren, en het duurt niet lang meer. Nog even en mensen laten het toetsenbord definitief links liggen als ze achter het scherm zitten. Ze stellen hardop een vraag en krijgen hardop een antwoord terug. Het is een logische ontwikkeling die al lang geleden is ingezet. De tijd dat consumenten naar websites gaan om te zoeken naar informatie, is voorbij. Het kost ze te veel tijd en moeite. En de zoekknop op zo’n website draagt meestal niet bij aan een goede klantbeleving. Het doet er eerder afbreuk aan.

Klik hier en lees het volledige artikel