Boekhouden voor start-ups: zelf doen of uitbesteden?

Boekhouden voor start-ups: zelf doen of uitbesteden?
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als start-up zit je meestal tot over je oren in het werk. Er moet van alles geregeld worden en je wilt graag alles goed op orde hebben. Zo ook je boekhouding. Je kunt je boekhouding op verschillende manieren bijhouden. Je hebt boekhoudprogramma's maar kunt ook kiezen voor een boekhouder. Niet iedereen heeft de nodige kennis of tijd om zijn boekhouding zelf te doen. Wat je met een boekhoudprogramma kunt en waarom een boekhouder misschien een goede optie is voor jou, lees je in de blog.

Wat is een boekhoudprogramma?
Ben jij ook veel tijd kwijt aan je administratie? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Een boekhoudprogramma kan jou hierbij helpen. De boekhoud software automatiseert veel processen van jouw boekhouding. Zo worden onder andere de balans en resultatenrekening automatisch opgesteld. Dankzij deze software gaan jouw dagelijkse administratieve werkzaamheden een stuk sneller. Als je gebruik maakt van online software, staat jouw boekhouding staat altijd veilig opgeslagen in de cloud en voldoet het aan alle eisen van de Belastingdienst. Hiervoor heb je wel een werkende internetverbinding nodig.

Waarom zou je voor boekhoudsoftware kiezen?
Je vraagt je misschien af waarom je voor een online programma zou kiezen. Ben jij al op de hoogte van de voordelen die zo’n programma jou kan bieden? Of geniet jij nog niet van het gemak van boekhoudsoftware? Waarom je voor een programma voor je boekhouding moet kiezen, heb ik hieronder even op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van een boekhoudprogramma?
Software kan jouw boekhouding een stuk eenvoudiger maken en je een behoorlijke tijdwinst opleveren. En dit zijn nog maar twee voordelen. Bij het maken van de keuze of je een boekhoudprogramma wilt aanschaffen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Ben je veel onderweg, maar heb je wel altijd je mobiele telefoon op zak? Kies dan voor een softwarepakket met een mobiele app. Dankzij de app kun je snel je administratie controleren, zonder dat je op kantoor bent. Je kunt altijd en overal alle data inzien.
  • Maak je al gebruik van andere administratieve software? Kies dan voor boekhoudsoftware die je kunt koppelen met je andere programma’s. Hierdoor worden veel processen geautomatiseerd en hoef je niet dubbele gegevens in te voeren. Hierdoor verminder je de kans op het maken van fouten en bespaar je veel tijd.
  • Ben jij niet helemaal zeker over je boekhouding of alles volgens de wettelijke eisen gaat van de Belastingdienst? en wil je graag een laatst check over je boekhouding? Kies dan voor een boekhoudpakket met een meekijkfunctie. Hierdoor kun je een boekhouder de laatste check laten doen over jouw administratie.
  • Wil je dat jouw data altijd veilig staat opgeslagen en vanaf elke desktop te bereiken is? Kies dan voor een online boekhoudprogramma.

Zitten er ook nadelen aan boekhoudsoftware?
Zoals hierboven opgesomd staat, biedt boekhoudsoftware een hele hoop voordelen. Naast deze voordelen kent de software ook wat nadelen. Een boekhoudpakket is namelijk niet gratis. De prijs is afhankelijk van het aantal functies. Hoe uitgebreider het boekhoudpakket met functies en mogelijkheden, hoe hoger de prijs. Het is dus afhankelijk van jouw wensen en behoeften hoeveel het jou gaat kosten. De betaling gebeurt meestal maandelijks of per jaar en de kosten kunnen flink variëren. 

Wat wordt bedoeld met je boekhouding uitbesteden?
Met het uitbesteden van je boekhouding wordt bedoeld, dat een boekhouder verantwoordelijk wordt voor jouw boekhouding. In dat geval hoef je dus zelf niet meer bezig te zijn met je administratie. Het enige dat jij hoeft te doen is je bonnetjes aanleveren aan je boekhouder. Hij zal deze vervolgens verwerken en zorgen dat jouw boekhouding op orde is. Wat hiervan de voor- en nadelen zijn, lees je hieronder.

Wat zijn de voordelen van een boekhouder?
De meest voorkomende reden om een boekhouder in de arm te nemen, is onvoldoende kennis van zaken. Veel ondernemers hebben, of denken dat ze, te weinig kennis hebben om te boekhouden. Door je boekhouding uit te besteden weet je zeker dat deze altijd op orde zal zijn en voldoet aan de regels van de Belastingdienst. Een andere reden kan zijn dat je niet zoveel tijd hebt of wilt besteden aan je administratieve werkzaamheden. Ook dan is uitbesteden een goede keuze.

Heeft het hebben van een boekhouder ook nadelen?
Je administratie uitbesteden biedt natuurlijk een hoop gemak, maar er zit ook een prijskaartje aan verbonden. Het inhuren van een boekhouder, kost een hoop geld. Of het dat waard is, is afhankelijk van jouw behoeften. Als je zelf helemaal niet meer wilt omkijken naar je boekhouding, is het wellicht de juiste keuze om een boekhouder in te huren. Het nadeel daarvan is wel dat het nemen van een boekhouder ervoor zorgt dat je het inzicht in je boekhouding verliest.</p>

Welke manier van boekhouden is het beste voor mij?
Om na te gaan of jij beter voor een boekhoudprogramma of het uitbesteden van je boekhouding kunt kiezen, is het verstandig om te kijken wat jouw verwachtingen en behoeften zijn. Heb je genoeg tijd om je boekhouding zelf te doen, dan kun je ervoor kiezen om een boekhoudpakket aan te schaffen. Hoe meer opties dit pakket heeft, hoe minder tijd het jou gaat kosten. Maar als je liever helemaal niet meer wil omkijken naar je boekhouding, dan is het een verstandige keuze om een boekhouder in te huren.