Bitcoinhype veroorzaakt goudkoorts onder cybercriminelen

Bitcoinhype veroorzaakt goudkoorts onder cybercriminelen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Financieel

Cybercriminelen storten zich massaal op cryptomunten. Zij hebben diverse technieken en tools ontwikkeld om mensen op te lichten die handelen in de populaire cryptovaluta. Digital Shadows onderzocht de meest gebruikte technieken.

In het onderzoeksrapport worden voorbeelden genoemd als cryptojacking, de overname van accounts, mining-fraude en valse introducties van nieuwe cryptomunten (initial coin offerings; ICO’s).

Snelle ontwikkelingen

Rick Holland, Vice President Strategy bij Digital Shadows: "De ontwikkelingen in de cryptowereld volgen zich in hoog tempo op. Momenteel zijn er 1.442 verschillende cryptovaluta’s in omloop en er worden wekelijks nieuwe alternatieve digitale valuta’s (‘altcoins’) uitgebracht. Criminelen zien kansen in de ongereguleerde wereld van cryptomunten. Nietsvermoedende mensen willen namelijk profiteren van cryptovaluta’s, maar vormen een eenvoudige prooi. Wie cryptovaluta’s aanschaft en verhandelt, moet dus waakzaam blijven tijdens elke stap in de transactiecyclus."

Meest gebruikte tactieken

Het onderzoeksrapport ‘The New Gold Rush’ biedt een beschrijving van de meest gebruikte tactieken voor het minen en stelen van crypotovaluta’s:

Botnets: botnets – computerlegers – worden al langer gebruikt voor het minen van bitcoins, maar waren erg complex. Botnets maken nu een comeback, omdat recentere cryptovaluta’s zoals Monero makkelijker te minen zijn. Je huurt al een botnet voor 40 dollar.

Klik hier en lees het volledige artikel