Binnenkort kan je ook bellen met Whatsapp!

Binnenkort kan je ook bellen met Whatsapp!
6 jaar geleden
Gepost in Tech

'We appen!'. Een dagelijkse veelgehoorde uitspraak van de gemiddelde Smartphone gebruiker. Hiermee wordt voornamelijk gedoeld op het sturen van een berichtje via WhatsApp. De welbekende messengerservice is inmiddels zo erg geïntegreerd in ons dagelijkse leven dat het zelfs een werkwoord geworden is en de eeuwige roem bereikt heeft. Binnekort kan je met de populaire app ook bellen. Meer slecht nieuws voor telecomproviders?

Whatsapp gaat later dit jaar een belfunctie toevoegen aan zijn chatdienst. Whatsappers kunnen hun contacten dan via een internetverbinding opbellen. Dit maakte Jan Koum, CEO van Whatsapp én miljardair na de Facebook-overname, afgelopen maandag bekend. Hoe het bellen precies werkt, is nog niet bekend.

De app gaat daarmee nog meer de concurrentiestrijd aan met onder meer Skype, Line, Google Hangouts de BBM van Blackberry, WeChat en KakaoTalk, een app die in Azië erg populair is. Die bieden namelijk al vele malen langer spraakdiensten aan en langer bellen via mobiel internet aan.

Bandbreedte

Volgens Koum gebruikt de spraakdienst 'zo min mogelijk bandbreedte'. Dat is te hopen want afgelopen weekend was WhatsApp een paar uur uit de lucht door een storing. Of het ook mogelijk wordt om gewone nummers te bellen (zoals bij Skype), werd echter ook niet verteld.

De angst van telecomproviders

De opmars van dit soort apps zet de inkomsten van de telecomaanbieders onder druk. Maar WhatsApp lijkt nu ook met providers te willen samenwerken. Koum kondigde namelijk ook een samenwerking aan met de Duitse KPN-dochter E-Plus, waarbij klanten van een speciale WhatsApp gebruik kunnen maken, mogelijk tegen goedkopere tarieven. Maar verdere details over de samenwerking zijn er nog niet.

Weinig tot geen verandering

Koum zegt dat er voorlopig bij WhatsApp niets zal veranderen na de overname door Facebook. "Er staan geen veranderingen gepland. We blijven vasthouden aan waar we mee bezig waren. We zullen nog steeds geen eigen marketing doen." WhatsApp werd groot zonder aan reclame te doen.
WhatsApp heeft volgens Koum nu 465 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Liefst 330 miljoen mensen gebruiken de app elke dag. WhatsApp viert toevallig vandaag zijn vijfde verjaardag.

WhatsApp had van Nederlandse bodem kunnen zijn

WhatsApp werd in 2010 door het Nederlandse eBuddy tijdens een gesprek in het Californische Palo Alto nog benaderd voor een overname of fusie. Koum en mede-oprichter Brian Acton weigerden dat.