Bijna een jaar na de AVG. Waar staan we nu?

Bijna een jaar na de AVG. Waar staan we nu?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Veel bedrijven keken met vrees naar de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het zou allerlei drempels opwerpen voor direct marketing en overtredingen zouden worden beboet met enorme boetes. Zijn na 10 maanden de doemscenario’s uitgekomen of is het business as usual?

Het uitsturen van een factuur, een nieuwsbrief verzenden en nabellen of direct marketing zou na 25 mei 2018 totaal veranderen. De handhaving van de privacywet zouden de gegevens van EU-burgers beter beschermen, maar zou het bedrijven een stuk lastiger maken. De AVG-stress werd verder aangewakkerd door de aangekondigde boetes tot wel 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet.

Privacygevoelige gegevens, niet versleuteld: 20.000 euro boete

Zijn er grote boetes uitgedeeld? Tot nu toe werden 59.000 lekken gemeld. Slechts 91 kregen een boete waaronder het Duitse social platform Knuddels. Het flirtportal had 800 duizend e-mailadressen en bijna 2 miljoen gebruikersnamen gelekt. Bovendien had men wachtwoorden als platte tekst opgeslagen. Omdat ze niet de juiste technische maatregelen hadden getroffen, kregen ze een boete van 20.000 euro. Het versleutelen van deze gegevens had ze deze boete en de bijhorende imagoschade bespaard.

Klik hier en lees het volledige artikel