Berlijn: de ideale startup-omgeving

Berlijn: de ideale startup-omgeving
2 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als u uw bedrijf wilt uitbreiden, is Berlijn daarvoor de perfecte plaats. Hieronder vindt u 5 goede redenen om van Berlijn uw startup-stad te maken. Lees daarnaast ook de 5 tips over hoe u best aan de slag gaat.

Berlijn heeft Londen ingehaald als beste stad voor startups. Wat de beste startup-stad is wordt gekozen op basis van het aantal investeringen en het aantal internationale startups dat zich dat in de stad vestigt. De voornaamste redenen waarom startups zich in Berlijn vestigen is om een groter financieel aandeel te verkrijgen en meer talent te verwerven. Maar is het wel zo logisch dat Nederlandse bedrijven of ondernemers zich vestigen in de Duitse hoofdstad? En hoe kunt u van begin af aan winstgevend zijn als Berlijnse startup? IT Consultancy Right People Group waagde anderhalf jaar geleden de sprong en deelt nu haar ervaringen.

Waarom kiezen voor Berlijn?

  • Toegang tot talent: Berlijn is dé verzamelplaats voor jonge expats die naar de stad gekomen zijn om een carrière op te starten in een dynamische omgeving. Ze zijn goed opgeleid, ambitieus en hebben een internationale mindset. Ze verwachten geen negen-tot-vijf werkdagen. Zolang ze kunnen werken in een stimulerende omgeving en de taken uitdagend zijn, blijven ze gemotiveerd. Naast het vergroten van uw kansen om de juiste mensen met de juiste vaardigheden te vinden, kan een internationaal team u ook helpen om uw bedrijfsmodel vanaf het begin te internationaliseren.

  • Een inspirerende omgeving: Berlijn is de nieuwe startup en technologiestad van Europa. De stad biedt een zeer unieke omgeving die het gemakkelijk maakt om zich verder te ontwikkelen, op zowel sociaal als professioneel vlak. Als kleine startup kan je intrekken in een van de vele kantoorgemeenschappen in de stad. Er zijn talloze verschillende typen, vaak met een professionele focus, om de uitwisseling van ervaringen tussen kantoorgebouwen te vergemakkelijken. Daarnaast zijn er tal van evenementen, meetups en netwerken. Dit maakt het makkelijker om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en helpt je in contact te komen met first-movers en andere relevante spelers op de markt.

  • Lagere kosten: Dat Berlijn een populaire stad is, kunt u zien aan de prijs die u betaalt per vierkante meter, of het nu gaat om kopen of huren. Toch is de stad goedkoop in vergelijking met de grote Nederlandse steden. De relatief lage levenskosten hebben een positieve impact op de salarisvereisten en vele andere uitgaven die u als startup kunt hebben. Houd er ook rekening mee dat u, als werkgever, sociale zekerheidsbijdragen moet betalen die hoger zijn dan het brutosalaris van uw werknemers.

  • Makkelijkere toegang tot kapitaal: Als u op zoek bent naar nieuwe investeerders, is de kans groot dat u deze vindt in Berlijn. Berlijn heeft een reputatie als toonaangevende stad voor startende techneuten in Europa. Verschillende business angels hebben hun stad in de kijker gezet. Ook Berlijn heeft veel gedaan om openbare investeringen te waarborgen. Daarnaast hebben veel VC-fondsen innovatie-initiatieven in Berlijn. Het geld groeit er niet aan de bomen, maar de mogelijkheden zijn er.

  • Goede verbinding met Nederland: Het is heel gemakkelijk en goedkoop om tussen Berlijn en Nederland te pendelen. Er zijn rechtstreekse vluchten naar Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Deze duren ongeveer een anderhalf uur. Dit betekent dat u niet alles op één paard in moet zetten en dat u zich kunt bezighouden met beide markten. 

Tips om goed van start te gaan in Berlijn

  • Gebruik Berlin Partner: Berlin Partner is een bureau met als doel meer bedrijven naar de stad te trekken. U kunt er terecht voor gratis advies en begeleiding, zowel vóór als tijdens het opstarten van uw bedrijf in Berlijn. Voor meer uitgebreide hulp kunt u verschillende extra services aanvragen op basis van uw specifieke behoeften. U vindt veel informatie op hun website. Daarnaast kunt u ook een vergadering boeken met een adviseur, die rekening houdt met uw situatie. Zie bijvoorbeeld hun speciale opstarteenheid. Ook bij Gründen In Berlin en bij de medewerkers van de exportraad van de Nederlandse ambassade kunt u om hulp vragen.

  • Creëer een kantoorgemeenschap als springplank: Het kan moeilijk zijn om een kantoor te vinden van op afstand en te beslissen waar in de stad u zich wilt vestigen. De vele kantoorgemeenschappen in Berlijn bieden hier een goede oplossing voor. Het is het zeker waard om een kantoorgemeenschap op te richten. Kantoorgemeenschappen kunnen zelfs bijdragen aan een waardevol academisch netwerk.

  • Hulp bij de administratie: De Duitse bureaucratie is niet helemaal bevreesd en berucht. De publieke sector heeft de digitalisering van de technische industrie echter nog niet overgenomen. U zal uw digitale identiteitskaart en brieven in uw mailbox missen, wanneer u de stortvloed aan fysieke post en documenten tegenkomt. Deze moeten vaak ondertekend en afgestempeld worden voordat ze in een enveloppe gestopt of gefaxt (!) kunnen worden. Dit systeem werkt, maar het is tijdrovend, vooral als u niet vertrouwd bent met de taal en procedures. Zorg ervoor dat u een goede boekhouder vindt die u kan begeleiden in het omgaan met het papierwerk. Op deze manier kunt u zich volledig concentreren op uw bedrijf. Het kan moeilijk zijn om de omvang van een taak te achterhalen. Vraag daarom om vaste prijsaanbiedingen en informeer bij meerdere leveranciers. Op die manier weet u zeker dat de kosten niet te hoog oplopen. Wij zijn bij het bedrijf Hecht Kollegen terechtgekomen. Ze vinden het geen probleem om in het Engels te communiceren: www.hecht-kollegen.de.

  • Breid uw kennis en netwerk uit via Meetups: Berlijn is een Meetup-stad. U vindt er Meetups voor vrijwel alles. Het is een perfecte manier om nieuwe dingen te leren en een netwerk op te bouwen. Misschien vindt u zelfs toekomstige werknemers die in de stad wonen.

  • Leer Duits: Vaak kunt u in Berlijn in het Engels communiceren. Wanneer u dit echter in het Duits kan doen, zal dit vele deuren voor u openen. Grijp uw kans en vind een taalschool of maak tijd in uw agenda om taallessen te volgen op een van de vele internetplatformen, zoals https://www.memrise.com/ of https://www.babbel.com/