Ben jij een echte ondernemer? Investeer in onroerend goed!

Ben jij een echte ondernemer? Investeer in onroerend goed!
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Tegenwoordig is het steeds lastiger om een huis te kopen. De huisprijzen bereiken een top en voor starters is een huis kopen vaak onbetaalbaar. Voornamelijk in steden kunnen de prijzen erg hoog oplopen. Dit betekent dat de vraag naar woningen erg groot is wat er voor zorgt dat het verkrijgen van een woning een hele klus maakt. Wanneer je dan toch een woning hebt kunnen bemachtigen kan je er voor kiezen om deze zelf te gaan bewonen of om deze te verhuren als het gaat om een tweede woning. Door de huidige lage rente is het sparen van geld niet interessant. Het geld kan je beter investeren dan op je rekening laten staan. Tevens verdien je hier op dit moment (vaak) ook meer aan.

Investeren in commercieel vastgoed?

Als je er aan zit te denken om de vastgoedmarkt te betreden maar nog niet helemaal zeker bent van je keuze zijn er veel dingen om over na te denken. Het afwegen van bepaalde zaken is hierbij erg belangrijk. Tevens zul je een aantal belangrijke beslissingen moeten maken. Ga je investeren in commercieel vastgoed zoals kantoorruimten en winkels of in particuliere woningen? Aan commercieel vastgoed zit een erg hoog prijskaartje aan. Wanneer je toch wil investeren in commercieel vastgoed kan je dit het beste doen via beursgenoteerde fondsen.

De bijbehorende risico’s en verzekeringen afsluiten

Er wordt vaak aangeraden om te investeren in kleinere appartementen of woningen tussen de 40m² en 100m². Dit omdat deze eenvoudig te verhuren zijn. Deze woningen worden namelijk vaak gehuurd door alleenstaanden of studenten. Voor hen is het lastig om een woning te kopen waardoor zij er vaker voor kiezen om een woning te huren. Woningen met een grote oppervlakte is minder vraag naar door de hoge huurprijs. Als vastgoedinvesteerder is de kans groot dat je de huurders niet persoonlijk kent en ook niet weet in hoeverre zij betrouwbaar zijn. Daarnaast kan het zijn dat de woning leeg komt te staan. Hierdoor mis je een deel van je inkomsten en blijf je wel de kosten behouden. Er wordt geadviseerd in vastgoed te investeren met zo min mogelijk eigen middelen. Een hypotheek met variabele rente is de beste optie hierbij.

Om de risico’s zoveel mogelijk te verlagen is het mogelijk je te verzekeren voor verschillende zaken. Een rechtsbijstandsverzekering voor mogelijke juridische kosten maar ook verzekeringen die schade dekken aan het gebouw zoals waterschade, stormschade en blikseminslag.

Bouw een groot netwerk op

Om in deze tijd een pand te vinden is een groot netwerk een belangrijke aspect. Wanneer je online een huis vindt is deze al (bijna) verkocht. Je moet snel handelen en constant actief zijn in het zoeken naar woningen. Wanneer je een groot netwerk hebt, weet een makelaar dat jij interesse hebt en ze jou kunnen benaderen. Zo kan je andere investeerders voor zijn. Wanneer je net start in de vastgoedmarkt kan je bij een makelaar een zoekopdracht doen. Zij zullen dan hun ogen voor je open houden en jou als eerste benaderen als ze een geschikte woning tegen komen.

Tevens is het belangrijk om een netwerk met andere investeerders op te bouwen. Wanneer zij een woning verkopen kunnen ze jou benaderen. De kans is namelijk groot dat de woning op dat moment verhuurd wordt. Zo hoeft de huidige eigenaar geen rekening te houden met het stopzetten van het huurcontract van de huidige bewoners en scheelt het hem veel tijd/kosten.