Beginnend praktijkhouder, hoe pak je dat aan?

9 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Je bent afgestudeerd, werkt inmiddels al een aantal jaar in de zorg en je zou graag een eigen praktijk willen starten. Het lijkt allemaal erg makkelijk en men zegt dat het te vergelijken is met een ‘normale’ onderneming. Niets is minder waar. In de praktijk valt het namelijk flink tegen, aangezien je meer rekening moet houden met aangepaste regelgeving. Een aantal tips waar jij rekening mee kan houden mocht je in de toekomst plannen hebben voor het beginnen van een eigen praktijk.

Toelating en inschrijving

Ook als praktijkhouders is het vanzelfsprekend om je in te schrijven bij de KVK. Dit ‘vergeten’ veel praktijken omdat ze zichzelf niet zien als ondernemer. Een andere noodzakelijke inschrijving voor de zorg is de inschrijving in BIG-register. Deze inschrijving is verplicht. Het BIG-register is openbaar en kan door iedereen worden ingezien. Daarnaast is het een extra stimulans om jouw professionaliteit naar de buitenwereld kenbaar te maken.

Tarief bepalen

Niet elke beginnend praktijkhouder kan zijn eigen tarieven bepalen. Zo zijn tandartsen afhankelijk van vastgestelde tarieven die per jaar worden vrijgegeven. Deze worden vrijgegeven door de Nederlandse Zorgautoriteit. Bekijk daarom goed welke wetten en bepalingen er gelden voor jouw specifieke branche.

Denk aan pensioen

Vergeet niet jouw pensioen op te bouwen. Veel ondernemers en ook zorgondernemers stellen deze activiteit toch uit. Bedenk dat je als je nog jong bent, je maar eenmalig je pensioen op kunt bouwen voor wanneer je oud bent. Zodra je namelijk de AOW leeftijd hebt bereikt, kan je nou eenmaal niet meer terug. Het is uiteraard nu nog ver in de toekomst, maar begin nog liever gisteren dan vandaag!

Patiënten en cliënten

Zodra je met patiënten gaat werken dan is dit toch wel anders dan werken met klanten of consumenten. De gezondheid van een client staat namelijk op het spel en het is belangrijk dat hier persoonlijke aandacht bij komt kijken. Iedere patiënt is namelijk anders en dit vergt een andere aanpak. Tegenwoordig is het namelijk verplicht voor de zorgverlener om een medisch dossier bij te houden van de patiënt. Hierin staan alle gegevens die te maken hebben met de gezondheid van de patiënt en het behandeltraject. Je moet een patiëntendossier op zijn minst vijftien jaar bewaren.

Accountant

Voor een zorgverlener is het verplicht om extern de jaarbalans op te maken. Dit kan uiteraard worden gedaan door een accountant. De accountant kan je daarnaast informeren over alle kosten en andere financiële elementen waar je rekening mee dient te houden.

Samenwerken met verwijzers

Om als zorgverlener goed samen te kunnen werken met zorgverleners is het goed om deze op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom de patiënt. Voor een groot deel ben je natuurlijk afhankelijk van verwijzers. Het is daarom belangrijk om deze groep zo goed mogelijk te blijven informeren en een goede relatie mee op te bouwen.

Communicatie

Zorg daarnaast voor de juiste professionaliteit rondom communicatie, zoals brochures, servicebalie en wees altijd op een vast moment bereikbaar voor je patiënten. Op die manier weet de patiënt namelijk precies wanneer jij bereikbaar bent voor informatie. Zo zullen er ook geen frustraties ontstaan.

Bron: https://www.tk-schiedam.nl/