Beginnen met circulair ondernemen? 5 tips!

Beginnen met circulair ondernemen? 5 tips!
1 maand geleden
Gepost in Gastblogs

Steeds meer ondernemers richten zich op circulair ondernemen. Afval verminderen, reductie van de belasting van het milieu, enzovoorts. Circulair ondernemen is niet alleen beter voor het milieu. Ook levert het je organisatie een flinke besparing op! Er gaat immers minder materiaal verloren. Lijkt het jou ook interessant om circulair te ondernemen? In dit artikel vind je vijf handige tips, die je helpen om voortvarend van start te gaan!

Tip 1: zet kleine stappen naar je uiteindelijke doel

Pak het starten met circulair ondernemen stapsgewijs aan. In plaats van een volledig productieproces te wijzigen, zou je het circulair ondernemen heel lokaal toe kunnen passen. Op het moment dat dit bevalt en goed werkt, kun je dit verder uitbreiden naar andere plekken binnen je organisatie.

Tip 2: zoek de samenwerking met anderen

Circulair ondernemen doe je niet alleen! Zoek partijen in de omgeving, die baat hebben bij het bedrijfsafval wat jij overhoudt. Denk bijvoorbeeld aan boerenbedrijven, die groen afval aan hun dieren voeren.

Tip 3: investeer in circulair ondernemen

Om van start te kunnen gaan met circulair ondernemen, zal een investering noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld voor elke afvalstroom een aparte rolcontainer. Houd daarom alvast budget vrij, om de komende jaren vervolgstappen te kunnen zetten op dit vlak. Uiteindelijk verdien je de investering terug door een besparing in de kosten.

Tip 4: werk schema’s uit en maak een infographic

In de meeste gevallen werkt circulair ondernemen pas, op het moment dat medewerkers overtuigd zijn van je ideeën. Probeer je uiteindelijke doel vorm te geven middels schema’s en bijvoorbeeld een infographic. Het helpt medewerkers binnen je organisatie betrokken te houden bij het proces rond circulair ondernemen.

Tip 5: houd er rekening mee dat niet alles lukt

Het principe achter circulair ondernemen is ontzettend mooi! Houd er echter rekening mee, dat niet alles direct zal lukken. Sommige investeringen zullen niet het rendement opleveren wat je vooraf wellicht verwacht had. Stop niet direct, maar houd vol en probeer een andere weg naar een circulaire onderneming!