Bedrijfspand eigenaren opgelet: beschik jij over een geldig energielabel?

Bedrijfspand eigenaren opgelet: beschik jij over een geldig energielabel?
7 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Bied jij als bedrijfspand eigenaar een pand te huur of te koop aan? In dat geval is het belangrijk om te weten, dat het sinds 2015 verplicht is om een geldig energielabel te overhandigen bij zowel verhuur als verkoop van je bedrijfspand. Reden genoeg om alvast aan de slag te gaan met de aanvraag hiervan, wanneer je dit niet eerder gedaan hebt. Dit artikel vertelt je meer over het aanvragen van een energielabel voor bedrijfspanden. Evenals dat je meer leest over de verplichting die je hebt als verhuurder.

Geldig energielabel voor bedrijfspanden van 50 m2+

Wanneer je een bedrijfspand van minimaal 50 vierkante meter verhuurt of verkoopt, is het verplicht om een geldig energielabel te overhandigen. Bij kleinere panden is dit niet noodzakelijk. Houd er in dit geval echter wel rekening mee, dat een duurzaam energielabel de ruimte aantrekkelijker kan maken voor potentiële huurders. Reden genoeg om ook voor een kleinere bedrijfsruimte een energielabel aan te vragen. Het verplicht moeten overhandigen van een energielabel geldt voor zogenaamde utiliteitsgebouwen. Dit zijn panden die geen woonfunctie hebben. 

Uitzonderingen op deze regel 

Er gelden een aantal uitzonderingen op de reeds beschreven regel. Panden met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 vierkante meter zijn hier een voorbeeld van. Ook panden die gebruikt worden voor religieuze activiteiten of bijvoorbeeld een beschermd monument zijn, hoeven geen energielabel te overhandigen. Verhuur je een bedrijfspand voor de opslag of bewerking van goederen? In dat geval hoef je eveneens geen geldig energielabel te tonen aan een huurder. 

Voordelen van een energielabel aanvragen

Een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand levert verschillende voordelen op, naast het feit dat je voldoet aan de regelgeving. Denk aan de waardestijging, als blijkt dat je pand een groener energielabel heeft dan vooraf gedacht werd. Ook stellen sommige banken de verplichting, dat een bedrijfspand minimaal energielabel C moet hebben voor een financiering van je bedrijf. Vanaf 2023 is een energielabel C of beter zelfs verplicht voor alle kantoren. Tot slot vind je op het energielabel concrete verbeterpunten om energie te besparen. Onafhankelijk verschillende energieprestatieadviseurs voor een geldig energielabel met elkaar vergelijken? Dat kan via EnergielabelOffertes.nl.