Bedrijf en studie combineren, altijd lastig

Bedrijf en studie combineren, altijd lastig
BNR  Redactie
BNR Redactie
Amsterdam
8 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Richard Branson en Steve Jobs studeerden beiden níet af. Veel studentondernemers van nu doen dat liever wel. Universiteiten en hogescholen houden te weinig rekening met studenten die een eigen bedrijf hebben. Dat stellen het Amsterdam Center for Entrepeneurship en de stichting Jong Ondernemen. Te veel ondernemende jongeren maken nu hun studie niet af omdat ze deze niet kunnen combineren met hun bedrijf.

"Zelfs voor iconen als Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Richard Branson bleek het niet haalbaar om studie en bedrijf met elkaar te combineren", weet BNR-redacteur John van Schagen. "En dat is ook iets waar ook veel Nederlandse ondernemers tegenaan lopen."

Keuzes maken
Dat beaamt Eric Boer van het Amsterdam Center for Entrepreneurship: "Het is vooral het maken van keuzes. Als je een tentamen hebt maar ook een belangrijke klant, dan zal je een keuze moeten maken."
Het Amsterdam Center for Entrepreneurship is een samenwerkingsverband tussen hogescholen en universiteiten. Van Schagen: "Opgericht om het ondernemerschap onder studenten te stimuleren. Dat lukt overigens heel behoorlijk." Boer: "Er is laatst een meting gedaan waaruit blijkt dat het percentage studenten dat interesse heeft in ondernemen is gestegen van 7 naar 23 procent. We hebben een minor ondernemen, een half jaar programma, waarin studenten een bedrijf opzetten. Daar deden vier jaar geleden 16-17 studenten aan mee en nu zitten we op 120 per jaar."

Spagaat
Waar het nu nog aan ontbreekt is de stap erna: het faciliteren van deze bedrijvigheid. Bindende studieadviezen en verplichte aanwezigheid bij lessen en colleges maken het studenten vaak moeilijk om van een bedrijf een succes te maken. Ze komen nu nog vaak in de knel. "Doe ik mijn tentamen vanochtend of ik ga naar de klant toe?", schetst Boer het dilemma waar veel studenten mee kampen. als je je tentamen niet doet, zak je ervoor en als je niet naar de klant gaat, heb je je opdracht waarschijnlijk niet binnen."

Flexibel
Ook Adriaan Buyserd van de stichting Young Sagamores ziet de problemen: "Over het algemeen hebben de studentondernemers met serieuze plannen allerlei verplichtingen. Ze lopen tegen de volgende problemen op: Je meot tegenwoordig steeds vaker aanwezig zijn in de lessen,  je kan niet op je eigen bedrijf afstuderen of daaromheen projecten maken en het kost veel tijd en energie. Je moet eigenlijk je studie flexibel in je eigen tijd kunnen indelen, anders ga je echt nat."

Luister ook: Naar de klant of naar college?