Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?

Bedrag overgemaakt naar verkeerde ontvanger: wat nu?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Tips

Banken zijn niet aansprakelijk als je een verkeerd rekeningnummer intoetst. Maar met snel handelen is er een kans dat je je geld terugziet, legt Sprout-expert Charlotte van Eeden uit.

Als ondernemer zijn financiële handelingen aan de orde van de dag. Met een alerte controller in dienst worden fouten niet snel gemaakt. Toch kan het gebeuren dat je een geldbedrag per ongeluk naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Onlangs deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in zo’n zaak betreffende een zogeheten ‘onverschuldigde betaling’. De zaak kwam groot in het nieuws vanwege het hoge bedrag: bijna een ton!

Wat was er aan de hand?

Een man boekte in 2014 twee verschillende bedragen naar zijn spaarrekening over – dacht hij. De man maakte de bedragen van € 22.000,- en € 70.019,99 namelijk over naar iemand anders door het intoetsen van een verkeerd rekeningnummer. De man stelde zowel zijn eigen bank (ABN AMRO) als de bank van de ontvanger (ING Bank) aansprakelijk.

Hij verweet de banken dat zij in hun zorgplicht tekortschoten, omdat ABN niet al het mogelijke gedaan zou hebben om ING ertoe te bewegen de betalingen ongedaan te maken. Op 21 maart 2018 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat zowel ABN AMRO als ING niet aansprakelijk zijn voor het onjuist overboeken van deze bedragen.

Klik hier en lees het volledige artikel