Alternatieve financiering voor MKB en startups

Alternatieve financiering voor MKB en startups
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Crowdfunding

Crowdfunding is het principe waarbij financiering opgehaald wordt door middel van een grote groep mensen die een ‘kleine’ som geld in een bedrijf of project investeren. Daarmee omzeilen ze de traditionele weg van de bank.

In 2015 had 87% van het Nederlandse bedrijfsleven weleens van de term crowdfunding gehoord. Echter, slechts 1% van de bedrijven heeft het dat jaar ook daadwerkelijk ingezet.

Engeland is de trendsetter in Europa

De cijfers aan de overkant van de Noordzee in Groot-Brittannië laten zien dat er veel meer mogelijk is. In het VK worden momenteel 12% van alle zakelijke leningen en 15.6% van equity financiering online gedaan via alternatieve financierders. Het is te verwachten dat Nederland in die trend volgt.

Samen met Ronald Kleverlaan, oprichter van Crowdfunding HUB, het Europese Expertise Centrum op gebied van alternatieve en community finance, hebben we een overzichtelijke infographic gemaakt. Deze laat duidelijk aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) en Startups zien dat er niet alleen bij banken geld geleend kan worden. Er zijn vele alternatieve financieringsvormen die interessant zijn voor kleine bedrijven die willen doorgroeien, of nieuwe bedrijven die een start willen maken.

Er ligt dus een schat van waarde buiten de banken om. We zetten een aantal alternatieve financieringsmogelijkheden op een rijtje: in het bijzonder Crowdfunding.

Geïnspireerd om aan de slag te gaan met crowdfunding? Het begint allemaal met een goede organisatie en daar helpen we je bij Viking graag mee!