Algemene voorwaarden en andere juridische zaken voor webshops

2 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Het is niet het leukste onderdeel van het starten van een webwinkel, de algemene voorwaarden en overige juridische zaken. In dit artikel dan ook een overzicht van zaken waar je om moet denken als je een webwinkel start.

Bedenktijd

Laten we beginnen bij een onderdeel waar de meeste fouten worden gemaakt. De bedenktijd oftewel het retourbeleid. De regelgeving zit kort door de bocht als volgt in elkaar. Je moet de klant 14 dagen de tijd geven na ontvangst van alle producten om aan te geven te willen retourneren. Na het moment dat de klant kenbaar maakt te willen retourneren krijgt de klant nogmaals 14 dagen om de producten daadwerkelijk retour te sturen.

Jij moet vervolgens de klant binnen 14 dagen na kenbaar maken van het retour terugbetalen op dezelfde manier waarop de klant heeft betaald. Je moet daarbij ook de verzendkosten voor de heenzending vergoeden.

De verzendkosten van de terugzending mogen voor rekening van de klant zijn, maar je moet de klant daarvan wel vooraf geïnformeerd hebben. Ook moet je de klant informeren over zijn recht om te mogen retourneren, hoe hoog de retourkosten zijn en hoe hij kan retourneren. Niet verstopt in de algemene voorwaarden, maar op goed vindbare informatie pagina’s.

Informatie pagina’s

Je webwinkel moet de volgende informatie pagina’s bevatten die met 1 klik bereikbaar zijn. Het is aan te raden om deze pagina’s op te nemen in de footer van je webwinkel. Een pagina klantenservice met alle informatie gebundeld is niet voldoende.

- Contactinformatie
- Bedenktijd & retour (zie bovenstaande uitleg)
- Klachten & Garantie
- Levertijd & verzendkosten
- Betaalmethodes
- Algemene voorwaarden
- Privacy policy

Contactinformatie

Vermeld op een aparte pagina duidelijk de volgende gegevens:
- E-mailadres (niet alleen een contactformulier)
- Vestigingsadres (geen postbus)
- KvK-nummer
- Btw-nummer
- Telefoonnummer of andere directe contactmethode
Deze informatie duidelijk vermelden is niet alleen bij wet verplicht, het vergroot ook het vertrouwen in je webwinkel. De meeste klanten bestellen niet bij jou als contactinformatie niet vindbaar is.

Klachten & garantie

Leg op deze pagina duidelijk uit hoe je omgaat met klachten en welke garantie er op de producten zit. Wettelijk is het daarbij verplicht om aan te geven om je bij een keurmerk met geschilbemiddeling zit. Ook is het verplicht om te verwijzen naar het Europees ODR-platform.

Levertijd & verzendkosten

Geef op deze pagina duidelijk aan wat de normale levertijd van je producten is, vermeld ook welke verzendkosten je in rekening brengt.

Betaalmethodes

Geef op deze pagina aan welke betaalmethodes je hanteert, vermeld ook de kosten per betaalmethode. Daarbij is het belangrijk dat je niet zomaar kosten mag berekenen. De kosten per betaalmethode mogen nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten, waarbij je geen extra kosten mag rekenen voor consumenten creditcards.

In Nederland is het daarnaast verplicht om ook een achteraf betaalmethode te bieden. Bij wet hoef je niet 100% achterafbetaling te bieden, maar mag je maximaal 50% van het bedrag vooraf in rekening brengen.

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden staan de rechten en plichten van zowel de consument als de ondernemer opgesomd. Niet alles mag zomaar worden geëist in de algemene voorwaarden, deze algemene voorwaarden moeten wel voldoen aan wettelijke eisen.

Daarnaast is het ook aan te raden om standaard algemene voorwaarden voor webshops van een organisatie als WebwinkelKeur te gebruiken, deze zijn gratis te downloaden en voldoen aan alle geldende regelgeving.

Privacy policy

In een privacy policy staat hoe je omgaat met klantgegevens. Een privacy policy is echt maatwerk, omdat je er ook in moet vermelden welke externe tools je gebruikt. Als webwinkel zullen dit er waarschijnlijk diverse zijn. Om dit document te maken zijn er goede gratis privacy policy generators beschikbaar.

Conclusie

Als webwinkel zijn er nogal wat zaken die je op juridisch gebied moet regelen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Dit artikel geeft in ieder geval een mooi overzicht van de belangrijkste zaken waar rekening mee moet worden gehouden.