Aftrek geschenken aan medewerkers, hoe zit dat met de btw?

Aftrek geschenken aan medewerkers, hoe zit dat met de btw?
4 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Deze week in onze blog: Aftrek geschenken aan medewerkers, hoe zit dat met de btw? Hier krijgen wij de laatste tijd veel vragen over en daarom leek het ons handig om dit kort toe te lichten in een blog. Ben je benieuwd naar hoe dit precies zit? Lees dan gauw verder.

Indien je geschenken (denk bijvoorbeeld aan voorzieningen of relatiegeschenken) geeft, bijvoorbeeld aan jouw medewerkers, klanten of andere relaties, dan kun je de btw hierover tot een drempel aftrekken als voorbelasting.

De hoofdregel is dat je de btw mag terugvragen zolang de kosten (excl. btw) per boekjaar, per relatie lager zijn dan het drempelbedrag van € 227
Als het gaat om personeelsvoorzieningen, dan hebben we het over diverse faciliteiten die je beschikbaar stelt aan jouw personeel. De meest voorkomende zijn de kerstpakketten of jubileumgeschenken. Maar zo behoren ook onder meer huisvesting, een fitness abonnement of loon in natura tot personeelsvoorzieningen.

Geef je iets aan jouw personeel dat door meerdere personeelsleden wordt gebruikt, zoals een reis of een fitnessruimte? Dan wordt de waarde gedeeld door het aantal personeelsleden dat gebruikmaakt van de voorziening en krijgt ieder personeelslid een gelijk deel toegerekend.

Er is ook een aantal personeelsvoorzieningen die je als werknemer altijd mag aftrekken als voorbelasting. Het gaat hierbij om de kosten van het helpen zoeken van een andere baan voor jouw (ex)werknemers, verhuiskosten en fietskosten. Op de site van de belastingdienst lees je hier meer over.

Voor maaltijden en andere consumpties voor personeel gelden aparte regels.

Bij relatiegeschenken hoef je geen rekening te houden met de drempel van € 227 als de ontvanger de btw ook had mogen terugvragen als hij het artikel of de dienst zelf had gekocht. Geef je een klant bijvoorbeeld een luxe kantoorartikel omdat hij zijn kantoor verhuist? Dan mag je dit relatiegeschenk buiten beschouwing laten voor het bepalen of je over de drempel heen gaat.

Tot slot
Wil je meer informatie over de aftrekbaarheid van geschenken aan medewerkers? Of heb je nog andere vragen? SFAA heeft ruime ervaring op fiscaal gebied en helpt je graag! Je kunt ons bellen op het nummer 020-2610723 of een mail sturen naar [email protected]