Actief blijven op kantoor: 5 tips

Actief blijven op kantoor: 5 tips
5 jaar geleden
Gepost in Tips

Bij de meeste kantoorbanen zit je van 9 tot 5 achter een bureau te werken. Voor je gezondheid is dit niet bevorderlijk. Te lang zitten in dezelfde houding leidt tot vermoeidheid, een lage metabolisme en rugpijn. Reden genoeg om een werkdag actiever in te richten. In deze blog worden 5 tips op een rij gezet voor een actievere werkhouding.

Het fietsbureau

Het fietsbureau is perfect als je de hele dag achter de computer moet werken. Hierdoor kun je tijdens het werken sporten. Dit bevordert tevens de effectiviteit, aangezien een actieve houding een effectieve werkhouding met zich mee brengt. Er zit wel een nadeel aan dit fietsbureau, namelijk het ontbreken van een leuning voor je rug. Wissel daarom het gebruik van het fietsbureau af met de rest van de collega’s. Hierdoor hoeft een bedrijf minder fietsbureau’s aan te schaffen en blijft iedereen actief. Zo kan iedereen genieten van de voordelen van een fietsbureau, maar blijven de kosten hiervan laag.

Lopende band bureau

Liever lopen dan fietsen? Schaf dan een lopende band bureau aan! Op deze lopende band zit een opzetstuk, waar een laptop opgezet kan worden. Hierdoor is het mogelijk om te lopen tijdens je werkzaamheden, waardoor je tijdens het werk actief blijft. Het opzetstuk is ook te verwijderen, zodat de loopband ook normaal gebruikt kan worden. Dit is ideaal voor mensen die vanuit huis werken. Tijdens werkdagen kan er actief op gewerkt worden en in de avonduren of in het weekend kan de loopband gebruikt worden voor een intensieve workout.

Staand vergaderen

Staand werken helpt je om te focussen, en vermindert vermoeidheid. Kom daarom van die stoel af en ga eens staand werken! Helaas is dit niet de hele dag vol te houden. Een hele dag staan kan namelijk zeer vermoeiend zijn. Maar voor elk probleem is een oplossing: staand vergaderen. Er wordt in Nederland gemiddeld 25% van de werktijd vergaderd. Wordt deze tijd staand doorgebracht, worden alle voordelen van staand werken ervaren. Tevens kost dit niet te veel energie, wat ten koste zou gaan van de werkeffectiviteit. Vergaderingen zijn effectiever wanneer er staand wordt vergaderd, met name omdat mensen alerter zijn en minder snel wegdromen. Het vergaderen kan hierdoor 34% sneller gaan!

Balanskussen

Een fietsbureau en een lopende band bureau zijn niet de goedkoopste spullen om werknemers actiever te laten werken. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, zoals het balanskussen. Een balanskussen is een platform met een bolle onderkant, waardoor het lichaam steeds moet corrigeren wanneer je hierop staat. Omdat het lichaam hierdoor continu in beweging is, is het zeer vermoeiend om de hele dag op een balanskussen te staan. Kies daarom bepaalde momenten op een dag om het balanskussen te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het telefoneren of gedurende een koffiebreak. Wordt het kussen gebruikt tijdens een telefoongesprek, oefen dan wel een paar keer. Anders is het mogelijk er vanaf te vallen tijdens een belangrijk telefoontje!

Neem een kantoordier

Huisdieren zorgen ervoor dat hun baasjes actief blijven. Door het huisdier uit te laten, of er tussendoor mee te spelen, blijft iedereen actief en het zorgt ook nog eens voor een goed humeur. Bedenk wel van tevoren welk dier je aanschaft als kantoordier. Niet alle dieren zijn namelijk even geschikt. Een muis of vis zal niet zorgen voor de gewenste activiteit. Een hond brengt veel positiviteit en houdt iedereen actief en kan ook rustig onder het bureau blijven liggen. Hierdoor is een hond een perfect kantoordier, mits deze goed opgevoed is en iemand hem na werktijd mee naar huis kan nemen. Een hond kan namelijk niet in de avond en in het weekend alleen gelaten worden. Een kantoorhond is vooral ideaal voor plaatsen waar deze goed uitgelaten kan worden, bijvoorbeeld kantoren in de buurt van een park of een bos, zoals een kantoor in Amsterdam naast een park.