Acquisitie vernietigt vaak waarde van startup, een alliantie niet

Acquisitie vernietigt vaak waarde van startup, een alliantie niet
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
11 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

Gevestigde bedrijven doen er goed aan startups niet over te nemen, maar er een alliantie mee te sluiten. De acquisitie van startups loopt regelmatig uit op een teleurstelling voor beide partijen. Maar al te vaak gaat de startup kopje onder in de cultuur en processen van de nieuwe eigenaar, en daarmee raakt de koper het unieke dat hij dacht binnen te halen, snel kwijt. Een alliantie of joint venture heeft een betere overlevingskans.

De belangstelling voor de startup is over het algemeen ingegeven door ontwikkelde technologie en ontplooide innovatiekracht. Eigenaren en medewerkers zijn creatief. Ze werken via agile-methoden aan vernieuwende concepten en producten, lijken te stuiteren van innovatieve energie en hebben een hippe uitstraling die andere creatievelingen aantrekt. Juist vanwege de door hen ontwikkelde technologische oplossingen en innovatiekracht zijn ze aantrekkelijk voor het gevestigde bedrijfsleven.

Corporates doen innovatie erbij, voor startups is het ‘core’

Grote bedrijven hebben kapitaal, schaal, een salesnetwerk, kunnen mensen mobiliseren en producten vermarkten. Maar het is niet voor niets dat hun innovatieve kracht minder groot is. Een grote organisatie kent vaak een uitgebreide governance, met (vaak langzame) besluitvormingsprocessen en uitgebreide risicomanagementprocedures.

Klik hier en lees het volledige artikel