€ 700.000 aan funding voor deelscooters startup Felyx

€ 700.000 aan funding voor deelscooters startup Felyx
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Crowdfunding

Deze zomer gaat het nieuwe deelconcept Felyx van start. Met Felyx kunnen Amsterdammers via een app op rit-basis een elektrische deelscooter huren om in de binnenstad snel van A naar B te komen en binnen het afgebakende gebied de e-scooter overal weer gratis parkeren. De startup heeft € 700.000 aan financiering opgehaald, waaronder € 400.000 bij informele beleggers en inmiddels € 300.000 via een lopende crowdfunding campagne. Soortgelijke innovatieve deelscooterconcepten zijn eerder succesvol gestart in Barcelona, Parijs en San Francisco.

Gebruikers van Felyx kunnen zonder abonnement in het gebied voor 30 cent per minuut van A naar B rijden. De deelscooters van Felyx staan verspreid door de stad, met een gemiddelde loopafstand van drie minuten. Het servicegebied van Felyx omvat de wijken: De Pijp, Centrum, delen van de Rivierenbuurt, Oost en Oud-West. Binnen dit gebied kunnen de stille e-scooters overal gratis geparkeerd worden. Een elektrisch busje rijdt rond om de batterijen om te wisselen voor nieuwe als de lading beneden de 20% komt, gebruikers hoeven dus zelf nooit op te laden. De deelscooterdienst biedt hiermee een nieuw alternatief voor de eigen auto in de stad, maar kan ook een slimme vorm van na-transport zijn in combinatie met het openbaar vervoer.

Jonge ondernemers
Felyx is opgericht door twee jonge Amsterdamse ondernemers, Maarten Poot (29) en Quinten Selhorst (29). “De reden dat wij dit initiatief zijn gestart” zegt Poot, “is om de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Daarvoor zijn nieuwe gedeelde vervoersopties nodig.” Selhorst sluit zich daarbij aan: “Met Felyx denken wij de druk op de binnenstad te kunnen verminderen en de Amsterdammers meer opties te geven om van A naar B te komen. Hiermee sluit Felyx aan bij de doelstellingen van Gemeente Amsterdam: meer mobiliteit met minder middelen en ruimte.”

Adopteer een scooter
Met de reeds binnengehaalde investeringen is een start op 1 juli gegarandeerd. Ze willen het e-scooterpark voor de start uitbreiden tot maximaal 216 scooters waarvoor momenteel particulieren en beleggers via een crowdfunding met 6% rente een scooter kunnen adopteren.
Amsterdam is gekozen als eerste stad om de dienst uit te rollen, waarna Felyx ook naar Rotterdam, Utrecht en Den Haag wil uitbreiden.