70% van alle software features kan de prullenbak in.

17 dagen geleden
Gepost in Tips

Het is vaak schrijnend om te zien hoe ondernemers en innovatiemanager vol vertrouwen en enthousiasme aan de slag gaan met een nieuw product idee om uiteindelijk veel te veel geld en tijd te besteden aan de ontwikkeling. Het product wordt niet gebruikt, groeit niet snel genoeg, loopt vast in technische problemen, sluit niet aan bij de organisatie en goede ontwikkelaars zijn niet te vinden; dit zijn nog maar enkele voorbeelden van hoe het mis kan lopen.

1. Lees het boek “the Mom Test” – Dit boekje lees je in een paar uur uit waarna je een veel beter begrip hebt van het valideren van de ideeën op je roadmap. Dit is namelijk minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Of het nu gaat om een heel SaaS product is of een kleine uitbreiding van de software, validatie is het enige juiste vertrekpunt.

2. Combineer een Agile ontwikkelmethodiek met de “Lean Startup” innovatiemethodiek – De Lean Startup aanpak schrijft voor dat je klein moet beginnen (MVP) en aan de hand van klant/gebruiker feedback door gaat ontwikkelen. Kleine tussentijdse koerswijzigingen, zogenaamde Pivots, horen daarbij. Agile ontwikkeling maakt het mogelijk om de lean start-up aanpak in praktijk te brengen maar is op zichzelf dus niet goed genoeg. Lees meer in onze Whitepaper “Agile ontwikkeling en de Lean Startup”.

3. Zorg voor een goede Product Owner – De Product Owner is de spil in het web van goede software ontwikkeling. Het managen van Stakeholders (eindgebruikers, sponsor, ontwikkelteam, etc), stellen van prioriteiten voor ontwikkeling en het richting geven (product visie, betrokkenheid teamleden) zijn slechts enkele voorbeelden. De Product Owner bepaalt wat er gebouwd wordt en maakt samen met het team per brok functionaliteit een mini business case. Zij/hij heeft dus veel impact op de kosten van ontwikkeling en uiteindelijk op de tevredenheid van de gebruikers.

4. Release vaak – Richt je ontwikkelstraat dusdanig in dat je snel nieuwe features live kan zetten en met je eindgebruikers kan testen. Hiermee verlaag je het risico op fouten, omdat de wijzigingen klein zijn, en krijg je sneller feedback van de gebruikers. DevOps expertise (e.g. op het gebied van Amazon Web Services) binnen je team om dit in te richten is dus van essentieel belang.

5. Ontwikkel op een future proof fundament – Maar al te vaak krijgen wij ondernemers over de vloer die vastgelopen zijn in hun IT. Doorontwikkelen gaat traag, ze zijn alleen maar brandjes aan het blussen of ze zitten vast aan verouderde code, of erger nog, aan hun IT leverancier. Hoe je software er onder de motorkap uitziet bepaalt voor een groot deel je snelheid van ontwikkelen en je ontwikkelkosten op middellange en lange termijn. In een van onze volgende mails vertellen wij precies wat er nodig is om een future proof platform te ontwikkelen.