6 belangrijke vragen over het concurrentiebeding

6 belangrijke vragen over het concurrentiebeding
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Tips

Vaag geformuleerd, een te lange termijn of niet duidelijk over functiewijzigingen. Werkgevers gaan nog steeds de mist in met het concurrentiebeding dat ze in arbeidscontracten opnemen. Daarom: antwoord op 6 belangrijke vragen over een dergelijk beding.

1. Waar dient een concurrentiebeding voor?

Met een concurrentiebeding kun je voorkomen dat een werknemer na het opzeggen van zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk bij de concurrent in dienst treedt. Of, wat ook regelmatig gebeurt, zelf een bedrijf start dat rechtstreeks met jouw eigen onderneming concurreert. Werkgevers die dit zien gebeuren fronsen al snel hun wenkbrauwen.

Want stel nu eens dat je in een hevige strijd ben verwikkeld om marktaandeel en jouw hoofd inkoop vertelt ineens dat hij over anderhalve maand voor je grootste concurrent aan de slag gaat. Dan zou je willen dat je een geldig concurrentiebeding in zijn arbeidscontract hebt laten opnemen. Hij kent immers jouw financiële positie, je inkoopvoordelen, de uitbreidingsstrategie en de manier waarop je je bedrijf hebt georganiseerd.

Een concurrentiebeding is overigens iets anders dan een relatiebeding. Die bepaling verbiedt doorgaans werknemers om na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten voor jouw relaties.

Klik hier en lees het volledige artikel