5 tips voor veilig en ergonomisch werken in het magazijn

5 tips voor veilig en ergonomisch werken in het magazijn
1 maand geleden
Gepost in Gastblogs

In een magazijn liggen kleine ongelukjes gemakkelijk op de loer. Er wordt gewerkt met diverse machines en zware objecten die voor een hoge fysieke inspanning van medewerkers zorgen. Om deze ongelukjes te vermijden lees je hier vijf tips zoals het inschakelen van een tilhulp, om veilig en ergonomisch te werk te gaan in het magazijn.

 

1. Schaf een helpende hand aan

In het magazijn heb je vaak te maken met het tillen van zware objecten. Dit gebeurt vaak niet ergonomisch, waardoor deze objecten op de verkeerde manier worden tilt. Om dit te voorkomen is het van hoog belang om hulpmiddelen aan te schaffen die het tillen lichter maken. Denk bijvoorbeeld aan een palletheffer.

2. Wissel werkzaamheden af

Door voor een langere tijd dezelfde belastende werkzaamheden uit te voeren, is de kans op overbelasting groot. Om te voorkomen dat dit een probleem wordt voor je gezondheid, wordt er aangeraden om gedurende de dag om de twee uur van taak te wisselen met je mede collega’s.

3. Een korte pauze voor nieuwe energie

Het nemen van een pauze is van cruciaal belang. Door al een korte pauze van 10 à 15 minuten in te lassen, kan je je lichaam even laten ontspannen en hoeft je even niet gefocust te zijn op je taken. Vervolgens kan je weer met een actieve houding en een helder hoofd aan het werk.

4. Stel duidelijke veiligheidsregels op

Om de veiligheid op de werkvloer te behouden, moeten er duidelijke veiligheidsregels worden opgesteld. Dit zijn regels zoals het dragen van de juiste werkkleding, het veilig bedienen van werkmachines en protocollen voor ongevallen. Daarnaast is het belangrijk dat al het personeel altijd op de hoogte is van de veiligheidsregels, zodat iedereen veilig te werk kan gaan in het magazijn.

5. Laat die machines maar tillen

Om te voorkomen dat werknemers fysiek overbelast raken door het tillen van zware objecten, is het aanschaffen van een tilhulp een goede oplossing. Deze machines zijn speciaal ontworpen voor het veilig tillen van zware objecten.