5 tips voor het scheiden van afval op kantoor

5 tips voor het scheiden van afval op kantoor
7 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Het scheiden van afval op kantoor wordt steeds populairder! Het sluit aan bij een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Scheid jij het afval al binnen je kantoorpand? Dit artikel zet vijf tips voor je een op rijtje, die kunnen helpen bij het proces naar het scheiden van afval. Vaak blijkt het onvoldoende te zijn om verschillende prullenbakken neer te zetten.

Tip 1: zorg voor gezamenlijk doel

Om medewerkers mee te krijgen in de wens om afval voortaan te scheiden, is het belangrijk om een gezamenlijk doel te hebben. Stel bijvoorbeeld een datum vast, waarop al het afval binnen het kantoor gescheiden moet worden afgevoerd. Als het doel behaald wordt, staat daar natuurlijk een beloning tegenover! 

Tip 2: zet afvalbakken op logische plekken neer

Help medewerkers bij het scheiden van afval, door de afvalbakken binnen je kantoorpand op logische plekken neer te zetten. Denk niet alleen aan de kantine, maar bijvoorbeeld ook in het printerhok. Daar zal immers regelmatig een verouderd dossier of bijvoorbeeld een verkeerd geprint document weggegooid worden.

Tip 3: zorg dat de afvalbakken voldoende plek bieden

Er is niets vervelender dan een papierbak die vol zit op het moment dat iemand papier weg wil gooien. In plaats van het papier mee terug te nemen, zal een medewerker dit al snel in een andere afvalbak gooien. Zonde! Zorg er daarom voor dat afvalbakken tijdig geleegd worden. 

Tip 4: kijk ook naar afvalstromen in het productieproces

Bij afval scheiden niet alleen naar het afval in het kantoorpand. Analyseer ook eens de afvalstromen binnen het productieproces. Mogelijk liggen ook daar kansen om afval te scheiden.

Tip 5: probeer de hoeveelheid afval te verminderen

Het analyseren van afval in productieprocessen biedt een mooie kans om de hoeveelheid afval te verminderen. Zijn er mogelijkheden om productieprocessen efficiënter te laten verlopen? Kun je lean six sigma toepassen op je processen? Enzovoorts. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is bijdragen aan een circulaire economie voor bedrijven ontzettend belangrijk.